Heta kandidaterna att bli Harris vicepresident

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-07-22 14.11

En guvernör från rostbältet, en hbtq-person eller en tidigare astronaut?

Efter Joe Bidens avhopp tyder det mesta på att Kamala Harris blir Demokraternas presidentkandidat. Hennes val av vicepresidentkandidat är karriärens kanske mest avgörande.

– Jag förmodar att hon söker efter någon som kan locka väljare i Mellanvästern, säger Chris Galdieri, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i New Hampshire.

President Biden hade knappt hunnit meddela att han inte ställer upp för omval förrän spekulationerna var igång. Att han ställer sig bakom Harris betyder inte per automatik att de delegater Biden vann under primärvalsrörelsen röstar på henne vid partikonventet den 19–22 augusti. Men hon har stöd av flera tunga profiler och mycket tyder på att den tidigare åklagaren Harris blir Demokraternas presidentkandidat.

Frågan är vem som blir hennes parhäst?

Kamp om arbetare

Det brukar heta att en vicepresidentaspirant ska bidra med något till kandidaturen, som en minoritetsgrupp, sakkunskap eller ett geografiskt område.

Valrörelsen 2024 har alltmer kommit att handla om en handfull så kallade vågmästardelstater, platser där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. Flera av dem – Pennsylvania, Michigan, Wisconsin och Ohio – ligger i det industritäta så kallade rostbältet. Där bor många vita arbetare, en grupp som historiskt röstat demokratiskt men de senaste åren svängt mot Donald Trumps Republikanerna.

– Rostbältet är viktigt. Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro är populär och kan hjälpa Harris med väljarna där, säger Galdieri.

81-årige Biden kastade in handduken efter larm om att hans och partiets stöd rasat i dessa vågmästarstater, efter presidentens svaga debattframträdande i juni. Lägg därtill att Trump utsåg Ohiosenatorn JD Vance till vicepresidentkandidat. Yale-utbildade Vance är känd för sin självbiografiska bok ”Hillbilly Elegy” om den hårda arbetaruppväxten i Kentucky och Ohio.

En guvernör?

Josh Shapiro finns med på listorna över presumtiva vicepresidentkandidater som nu cirkulerar. Andra heta namn är guvernörerna Andy Beshear från Kentucky, Roy Cooper från North Carolina, Gavin Newsom från Harris hemstat Kalifornien, Gretchen Whitmer från Michigan samt stenrike JB Pritzker från Illinois.

En annan möjlig kompanjon är den öppet homosexuelle transportministern och exborgmästaren Pete Buttigieg, som kommer från Indiana i just Mellanvästern.

Ytterligare ett omskrivet namn är Mark Kelly, tidigare astronaut och senator från vågmästarstaten Arizona. Han kämpar bland annat för striktare vapenlagar efter ett uppmärksammat mordförsök på hans fru, dåvarande kongressledamoten Gabby Giffords, 2011.