Expert: Bidens avhopp ökar chansen för valseger

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-07-21 22.13

USA:s president Joe Biden omfamnar vicepresident Kamala Harris i samband med nationaldagsfirandet den 4 juli i Vita huset.

President Joe Bidens besked att han inte ställer upp för omval skapar politisk jordbävning i USA.

På rekordkort tid ska Demokraterna enas om en ny kandidat. Donald Trumps kampanjfolk måste ta fram en ny strategi.

– De var så förberedda på att attackera Bidens ålder och saktfärdighet, säger statsvetarprofessorn Chris Galdieri.

– Blir (vicepresident) Kamala Harris presidentkandidat får Trump en helt annan motståndare. Hon är energisk och verbal och kan kampanja betydligt mer än Biden.

Galdieri, som är verksam vid Saint Anselm College i New Hampshire, kallar söndagens besked från Joe Biden exceptionellt, men lägger till att det var oundvikligt givet oron i det egna partiet. Men leder avhoppet till ökade eller minskade vinstchanser för Demokraterna i presidentvalet i november?

– Segerchanserna ökar. Detta eftersom väljarnas uppfattning om Biden försämrades drastiskt efter debatten (den 27 juni). Det handlar inte om att de inte gillar honom utan att de oroar sig för om han klarar jobbet, säger Galdieri.

Lockar väljare?

Att Joe Biden ställer sig bakom sin vicepresident Kamala Harris innebär dock inte per automatik att hon blir presidentkandidat. Kandidaten röstas fram av delstatsdelegater vid konventet i Chicago i augusti. När Biden kastar in handduken blir hans delegater obundna, fria att rösta på vem de vill.

Många följer säkert presidentens rekommendation, men det är inte omöjligt att exempelvis Michigans guvernör Gretchen Whitmer eller Kaliforniens guvernör Gavin Newsom ger sig in i leken.

– Partimedlemmar kommer snegla på profiler som paren Obama och Clinton för vägledning, spår Galdieri.

– Men Harris är ung, kvinna och svart. Hon skulle locka väljare.

Självrannsakan väntar

Att Demokratiska partiet inte fokuserat hårdare på att få fram en efterträdare till Biden och att 81-åringen fick debattera mot Republikanernas Donald Trump i juni lär bli föremål för självrannsakan och diskussioner. Bidens ork och hälsa diskuterades intensivt redan vid årsskiftet, men efter hans starka tal till nationen i mars tystnade kritiken. En möjlighet är att presidenten tacklade av rejält därefter, säger Galdieri.

– Det tråkiga nu är att andra presumtiva kandidater inte får gå igenom primärvalsrörelsen och de samtal med väljare den innebär. Nu måste allt ske i kondenserad form vid konventet.

Den stora frågan nu är huruvida partiet kan enas bakom Kamala Harris – eller om andra starka demokrater utmanar henne på partimötet.

– Hon är stark och karismatisk. Men få väljare vet exakt vad hon står för. Och hon har varit vicepresident till en förhållandevis impopulär president, säger Galdieri.