Nikki Haley: USA klarar sig inte utan Trump

Lars Larsson/TT

Publicerad 04.46

Trumps tidigare rivaler om att bli Republikanernas presidentkandidat, Nikkí Haley och Ron DeSantis, ger honom sitt fulla stöd.

– Han har mitt fulla stöd. Punkt!”, säger den förra FN-ambassadören Haley i ett tal på partikonventet i Milwaukee med en leende Trump nedanför podiet.

Haley angreps hårt av Trump fram till det att hon gav upp sin kandidatkampanj i mars, som den siste kvarvarande utmanaren till Trump.

”Kan inte svika”

En och halv månad tidigare gav Ron DeSantis, guvernör i Florida upp sina försök att bli partiets kandidat. Trumpkampanjen hade då länge förolämpat honom, bland annat med sexuella anspelningar, och för att vara en (kvinnlig) vekling utan förmåga.

Men också DeSantis hävdade, i ett tal på konventet, att USA inte överlever med mindre än att Trump vinner valet i november.

– Han har demoniserats och miste nästan livet, vi kan inte svika honom, sade DeSantis.

Har vänt

Nikki Haley, som under tiden som presidentkandidat sade att USA inte klarar fyra år till med det kaos som omgav Trump som president, har nu vänt argumentationen 180 grader. USA klarar sig inte utan Trump, är budskapet nu.

– En röst på Joe Biden är en röst på Kamala Harris, vi måste välja Trump.

Utrikespolitik brukar, åtminstone av bedömare utanför Republikanerna, beskrivas som en Trumps svagheter. Men Haley säger att hon bättre än andra vet vad den står för.

– Putin invaderade Krim när Obama var president och hela Ukraina när Biden var president. Men han gjorde det inte när Trump var president för han vet att Trump är stark, sade Haley.