Skjutningen på Trumpmötet – vad hände?

TT

Publicerad 2024-07-14 03.02

Säkerhetspolis efter skottlossningen på kampanjmötet i Pennsylvania.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump skadades i en skjutning under ett kampanjmöte. Två personer har dött under skottlossningen, varav den ena är den misstänkta skytten.

Det här vet vi om vad som inträffat.

Var?

Butler, Pennsylvania i USA. På ett kampanjmöte, bara dagar innan Donald Trump officiellt väntas bli vald som Republikanernas presidentkandidat inför det amerikanska valet i november, inträffade en skottlossning. Det var det sista kampanjmötet inför Republikanernas konvent som drar i gång på måndag.

När?

Lördag eftermiddag, lokal tid. Donald Trump stod på scen och hade talat en kort stund när skott plötsligt hördes.

Blev någon mer skadad?

Två personer har dött efter skottlossningen, uppger Richard Goldinger, distriktsåklagare i Butler County. En av dem är skytten, den andre en åskådare som satt i publiken, 50-årige Corey Comperatore, en pensionerad brandman från Pennsylvania.

Ytterligare två personer som befann sig i publiken är allvarligt skadade, uppger säkerhetstjänsten Secret service. De vårdades på söndagen på sjukhus.

På bilder syns Donald Trump blöda från örat när han förs i säkerhet av livvakterna från platsen. Trump själv skriver på sin plattform Truth Social att övre delen av hans högra öra träffades av en kula. Han gick, med stöd, ned från scenen. Donald Trumps medarbetare uppger att expresidenten mår bra och får vård.

Vad vet vi om skytten?

FBI har identifierat mannen som sköt ex-presidenten som 20-årige Thomas Matthew Crooks. Han bodde i Bethel Park, en förort till Pittsburgh och är inte tidigare straffad i delstaten Pennsylvania.

Han uppges ha registrerat sig som republikan inför valet men också ha donerat 15 dollar till en liberal organisation.

Skytten befann sig inte inne på mötet utan på taket till en närliggande byggnad, vilket innebär att han inte genomgått den säkerhetskoll som alla deltagare på kampanjmötet gjort. Polisen underlät enligt CNN att följa upp uppgifter om att han betett sig underligt.

Vad vet vi om motivet?

Skjutningen utreds som mordförsök på Donald Trump, rapporterar AP.

President Joe Biden sade i ett tv-sänt tal på söndagen att den federala polisen FBI ännu inte kunnat fastslå något motiv och han uppmanade till försiktighet med att sprida rykten.

Hur påverkar händelsen konventet?

Republikanernas partikonvent, då Donald Trump officiellt väntas nomineras som partiets presidentkandidat, kommer ändå att hållas som planerat, enligt ett uttalande från partiet. Konventet inleds på måndagen i Milwaukee i Wisconsin. Trump väntas tala under torsdagen, och har efter skjutningen uppgett att han åker dit redan under söndagen.