Kritiken: Secret service varnades om man på tak

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-07-15 08.05

Kritiken mot Secret service växer efter mordförsöket mot republikanernas presidentkandidat Donald Trump under ett kampanjmöte i delstaten Pennsylvania.

Först efter att skotten avfyrats upptäcktes den 20-årige skytten på ett tak till en byggnad strax utanför det avspärrade området där Donald Trump höll sitt möte.

Taket som den misstänkte gärningsmannen sköt från hade dagarna före kampanjmötet pekats ut som ”sårbart”, rapporterar tv-kanalen NBC News med hänvisning till källor inom Secret service.

– Någon borde ha varit på taket eller säkrat byggnaden så att ingen kunde ta sig upp på taket, säger en tidigare Secret service-anställd till tv-kanalen.

Ett ögonvittne säger till BBC att han såg en beväpnad man klättra upp på taket – och att han försökt göra polisen uppmärksam på skytten.

Enligt FBI tog det 22 sekunder från det att skotten avfyrades tills de beväpnade säkerhetsstyrkorna tog sig upp till podiet där Trump stod.

Att förstå hur den beväpnade mannen tog sig upp på taket är en central fråga i utredningen.

Secret service arbetade tillsammans med lokala brottsbekämpande myndigheter för att upprätthålla säkerheten på platsen. De hade bland annat krypskyttar på plats, redo att identifiera hot, enligt NBC News.

– Bara för att det (taket) är utanför området behöver det inte betyda att det inte är sårbart, säger en källa till NBC News.

Secret service-chefen Kimberly Cheatle skriver i ett uttalande på måndagen att hon har fullt förtroende för säkerhetsplanen för Republikanernas konvent, som startar under eftermiddagen svensk tid, rapporterar CNN.

Cheatle ska höras vid en utfrågning om skjutningen den 22 juli.