Säkerheten kring Trump ska granskas

Sara Assarsson/TT

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-07-14 09.08

Specialstyrkor håller uppsikt efter att skott avlossats i samband med Donald Trumps kampanjmöte i Butler, Pennsylvania.

Hur kunde en skytt komma så nära podiet där Donald Trump talade? Secret service får kritik för ”allvarliga säkerhetsbrister”, men slår tillbaka mot vad specialstyrkan kallar falska uppgifter.

Det var först när skotten avfyrades som den 20-årige skytten upptäcktes uppe på taket på en byggnad strax utanför det avspärrade området där Trump höll sitt kampanjmöte.

Ett ögonvittne säger till BBC att han såg en beväpnad man klättra upp på taket – och att han försökt göra polisen uppmärksam på skytten.

Kort därefter hördes fem skott, berättar vittnet. Det tog enligt FBI 22 sekunder efter att skotten avfyrades tills beväpnande säkerhetsstyrkorna tog sig upp på podiet där Trump stod.

Nu riktas skarp kritik mot Secret service, som ansvarar för livvaktsskyddet.

Flera säkerhetsbrister

Jim Cavanaugh, pensionerad specialagent som tidigare arbetat inom Secret service, säger att han är förvånad över att skytten kunde ta sig till en plats med fri sikt över podiet där Trump talade.

– Det får inte vara någon som går uppe på ett tak. Alla upphöjda platser ska säkras, säger han till NBC.

Flera säkerhetsexperter som tv-kanalen har talat med kallar mordförsöket på Trump för den största säkerhetsmissen sedan Ronald Reagan utsattes för ett liknande mordförsök utanför ett hotell i Washington 1981.

Uppgifter under söndagen har gjort gällande att Secret service nekat Trump utökat skydd, vilket expresidentens team ska ha begärt.

”Det är helt falska uppgifter. Faktum är att vi lade till resurser och utökad teknologi som en del av ökad kampanjbevakning”, skriver säkerhetstjänsten i ett uttalande enligt CNN.

Secret service har dock inlett en internundersökning om hur den beväpnade mannen kunde komma tillräckligt nära för att skada den tidigare presidenten.

Tona ned retoriken

En utredning är också att vänta i Washington, där kongressen vill se om fel begicks. Flera ledare i båda partierna har fördömt mordförsöket och krävt svar på säkerhetsarrangemanget vid kampanjmötet.

– Vi vill se om det finns något annat som det amerikanska folket behöver och förtjänar att få veta, säger representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, till NBC.

– Till dess måste vi dämpa retoriken. Vi måste få ned det höga tonläget i vårt land, säger han.