Trump skjuten i örat – två döda på valmöte

TT

Publicerad 2024-07-14 00.21

USA:s expresident Donald Trump har skjutits i örat under ett valmöte, i vad som enligt FBI var ett mordförsök.

Två personer, den misstänkta skytten, en 20-åring hemmahörande i Pennsylvania, och en i publiken, dog i skottlossningen.

Donald Trump skriver själv i ett inlägg på sociala medier att kulan träffade honom i övre delen av högra örat.

”Jag förstod direkt att något var fel när jag hörde ett susande ljud, skott och direkt kände kulan tränga igenom huden”, skriver han.

Trump skriver också att det är uppseendeväckande att ett sådant dåd kan ske i USA och tackar för den snabba insatsen från polis och säkerhetstjänsten.

”Framför allt vill jag uttrycka mina kondoleanser till familjen till den person som dödades vid mötet, och även till familjen till en annan person som skadades svårt”.

Vita huset meddelar att president Joe Biden har talat med Trump efter skjutningen. Trump har meddelat att han mår bra och ser fram mot Republikanernas konvent i veckan där han väntas utses till partiets presidentkandidat.

Duckar och skriker

Donald Trump befann sig i Butler, Pennsylvania, för ett kampanjmöte inför höstens presidentval när skottlossning inträffade.

På videoklipp syns hur Trump, som står på scen och talar inför en publik, plötsligt rycker till och för upp en hand mot sitt huvud när höga smällar hörs.

Publiken bakom honom kastar sig på marken och skriker.

Livvakter rusar sedan fram mot Trump som duckar bakom sin talarstol. Några sekunder senare reser sig Trump upp igen och höjer en näve i luften. Han ser ut att blöda vid ena örat men kan själv gå av scenen och bort mot en väntande bil som åker iväg.

Minst två döda

Minst två personer är döda efter händelsen, en av dem är den misstänkta skytten och den andra en åskådare i publiken. Ytterligare två personer skadades allvarligt i skottlossningen.

FBI bekräftar att dådet utreds som ett mordförsök på Donald Trump – men att inget tydligt motiv ännu finns.

På en pressträff i Butler säger FBI-utredaren Kevin Rojek att skytten preliminärt har identifierats som en 20-åring från Pennsylvania, men att det är för tidigt för att gå ut med detaljer.

– Vi har ingen anledning att tro att det finns fler hot där ute, säger Rojek.

Källor uppger för ABC att skytten var en man och att han sköt med ett kraftfullt automatgevär från ett tak på en byggnad intill området för valmötet.

Ett ögonvittne uppger för BBC att han uppmärksammade polisen på en beväpnad man som han såg krypa upp på taket när Trump hade börjat tala.

Obekräftade uppgifter går ut på att mannen sedan sköts till döds av krypskyttar, som var på plats för att upprätthålla säkerheten på mötet.