Så kan skjutningen mot Trump påverka valet

Lars Larsson/TT

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-07-14 04.19

Donald Trump efter att han träffats av en kula i örat vid ett kampanjmöte.

Skottlossningen på Donald Trumps kampanjmöte kan trissa upp stämningen ytterligare – och kanske påverka valresultatet, säger statsvetare.

– Jag tror att Republikanerna kommer att använda det här för att öka stödet för Trump, säger professorn Dennis Goldford.

Bara timmar efter det tragiska dådet på kampanjmötet, där en åskådare dog och två skadades allvarligt, är mycket fortfarande oklart. Och gärningsmannens motiv spelar stor roll för hur skjutningen kan påverka den fortsatta presidentvalskampanjen.

”En del republikaner hävdar redan att det är president Joe Bidens retorik som bär skulden för denna skjutning, utan att ha några belägg för det”, skriver Chris Galdieri, statsvetare på Saint Anselm College i delstaten New Hampshire, i ett mejl till TT.

Konspirationsteorier frodas

Dennis Goldford, professor emeritus i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i den amerikanska delstaten Iowa, är inne på samma spår.

– Redan nu, bara några timmar efter skjutningen, börjar jag se olika konspirationsteorier på sociala medier om att skjutningen var en bluff eller att den var orkestrerad av demokrater, säger han.

Chris Galdieri tror att Donald Trump, under det republikanska konventet som börjar på måndag, kommer att försöka visa sig som en stark och beslutsam ledare efter dådet – i samma stil som han gjorde det när pandemin bröt ut under hans presidentperiod.

”Mer otäckt och grymt”

Även Dennis Goldford tror att dådet kommer att öka Republikanernas stöd för Trump – men också att det kan öka klyftorna i ett redan polariserat politiskt landskap.

– Det här riskerar att göra hela valet ännu mer otäckt och grymt än det varit hittills, säger han.

På sikt kanske det till och med kan påverka valresultatet genom att fler tar sig till valurnorna och röstar.

– Valdeltagande är allt som räknas i ett val, säger Dennis Goldford och tillägger:

– En sån här händelse skulle kunna motivera och elda upp de som redan lutar åt Trump ytterligare, vilket skulle kunna öka valdeltagandet och hjälpa honom.

Kan påverka Biden

Det skulle samtidigt kunna sätta käppar i hjulen för det redan splittrade Demokraterna – och öka avgångskraven på Joe Biden ytterligare.

– Blir tonen i valkampanjen ännu hårdare och argare än den är nu så kan det finnas vissa demokrater som ställer sig frågan om Joe Biden är rätt kandidat i en sådan miljö, eller om de behöver någon tuffare? säger Dennis Goldford.

– De som redan ifrågasätter om han kan vinna mot Trump och anser att Demokraterna behöver en yngre och mer energisk kandidat kan få ytterligare vatten på sin kvarn.