Kor på rymmen

Uppdaterad 09.01 | Publicerad 06.31

Ett stor grupp kor var på rymmen i Falköping.

Anton Eskilsson, 33, vaknade av konstiga ljud och trodde först att han drömde.

– När jag tittade ut genom fönstret stod ett 30-tal kossor precis utanför och muade, säger han.

Flera kor har varit på rymmen i Falköping. De befann sig i centrum, enligt P4 Skaraborg.

De promenerade på huvudgatan och arbete pågick med att samla in dem.

Anton, 33, vaknade av ett mystiskt ljud och trodde inte sina ögon när han tittade ut genom fönstret.

– Det var ett jävla liv! Jag trodde först att jag drömde, men när jag vaknade och tittade ut genom fönstret stod ett 30-tal kossor precis utanför och muade, säger Anton Eskilsson.

Han har precis gått på välförtjänt semester och tänkte sova ut, men det blev inte riktigt så. Hunden Douglas började tidigt gny och skälla när kossorna råmade utanför fönstret.

– De står verkligen precis utanför mitt fönster. Inte mer än tio meter bort. Det är en väldigt häftig start på semester måste jag ändå säga, säger Anton och skrattar.

Ringat in korna

– Douglas är väldigt fascinerad av kossor så han har skällt och suttit och pipit. Han vill nog ut och busa med dem, men det är nog bra att vi är kvar härinne för han hade nog blivit skraj om han stod öga mot öga med dem.

Flera frivilliga har samlades utanför och hjälpte till med att försöka samla in korna.

– De har fått tag på något typ av rep som de ringat in kossorna med. Men de får slita hårt och försökta stänga flyktvägarna för kossorna är pigga på att försöka rymma vidare, säger Anton.

Det är en morgon som Anton och Douglas sent kommer glömma.

– Det här kommer man nog aldrig få uppleva igen. Även fast det verkar som att Falköping faktiskt är ett av de ”ko-tätaste” områdena så är det här väldigt speciellt, säger Anton.

– Det verkar inte som någon riktigt har koll på än var de kom ifrån och vem som äger kossorna. Men nu har människorna även fått hit galler som de försöker omringa kossorna med.

Blev skrämda

Först var det oklart var korna hörde hemma. Men under morgonen gav sig ägaren till känna. Ulrika Nilsson är ansvarig för korna och hon är tacksam över all hjälp de fått.

– Jag beundrar dessa fina människor som ställer upp. Nu har vi dem (korna) innanför våra balagrindar och de ska lastas och transporteras tillbaka till Viken, säger hon till P4 Skaraborg.

Korna ska ha gått en lång bit från utkanten av Falköping och hela vägen in till centrum.

Enligt Ulrika Nilsson är det inte vanligt att korna brukar rymma på detta vis. Men denna gång har de förmodligen blivit skrämda av ljudet från en närliggande flygplats när de blev flyttade till en ny hage för nybete.

Kossorna ska må bra efter den händelserika morgonen.

– De är lugna och fina. Så nu ska vi lasta ett gäng så att de får åka tillbaka, säger Ulrika Nilsson.

Följ ämnen i artikeln