Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Uppgifter: Spökmannen gripen för våldtäkt – igen

Uppdaterad 18.57 | Publicerad 16.51

Jordanis Kouroutsidis kallas även Spökmannen på grund av sin klädsel.

För nästan fyrtio år sedan överföll Jordanis Kouroutsidis, 55, ett stort antal kvinnor i Stockholm.

Då gick han under epitetet ”Spökmannen”.

Sedan dess har han dömts flera gånger för överfall och våldtäkter.

Nu har han gripits igen – misstänkt för en ny våldtäkt, enligt uppgift till Aftonbladet.

Jordanis Kouroutsidis, 55, greps på söndagen i Göteborg, misstänkt för våldtäkt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Då hade han varit fri i cirka fyra månader efter att ha suttit av ett fängelsestraff för en våldtäkt han dömdes för 2020.

Jordanis Kouroutsidis skulle egentligen ha fått villkorlig frigivning redan i april i år. Men den sköts upp 60 dagar på grund av misskötsamhet i fängelset.

Serievåldtäktsmännen som satte skräck i Sverige


Jordanis Kouroutsidis har återigen gripits misstänkt för våldtäkt.

Kriminalvården har även bedömt att Kouroutsidis har en hög risk för återfall i sexualbrott. Trots att han anvisats att genomföra återfallsförbyggande behandlingar har han inte deltagit i dem, visar Kriminalvårdens handlingar.

I juni försattes han på fri fot från Norrtäljes anstalt.

Bar vit huva och kniv vid överfallen

”Spökmannen” började sin brottsliga bana redan 1987 då ett stort antal kvinnor anmäler överfall från en okänd man i Tenstaområdet. Han kalls för Spökmannen för att han vid flera av överfallen bar en egentillverkad vit huva med urklippta hål för ögonen. I vissa fall var han beväpnad med kniv.

1988 greps han på Järvafältet och dömdes senare till fyra års fängelse.

Bara ett år senare flyr han och överfaller två kvinnor i ett industriområde i Lund. För det lades två månader till på straffet.

När han kommer ut inträffar nya överfall, våldtäkter och försök till våldtäkt och 1992 döms han på nytt till 2,5 års fängelse.

Vid överfallen täckte Kouroutsidis sitt huvud med ett tygskynke med hål för ögonen.

Försvinner spårlöst

Men Jordanis Kouroutsidis försvinner spårlöst samma år och är borta i hela tio år. I efterhand har det visat sig att han bodde i Grekland med en kvinna som han fått barn med.

Först i mitten av 00-talet flyttade familjen till Sverige igen efter att brotten han dömts för preskriberats. Han avtjänar aldrig straffet.

Några år senare greps ”Spökmannen” återigen för nya brott. Han dömdes till 4,5 år i fängelse 2017 för våldtäkt och rån i två fall i trakterna av Varberg.

Bara månader efter att han släppts ut greps han för en ny våldtäkt i Kållered, söder om Göteborg. År 2020 fick han återigen fyra års fängelse efter att ha våldtagit en kvinna i sitt badrum. Våldtäkten stoppades först när poliser knackat på hos honom efter att kvinnans bekanta larmat om att hon inte hört av sig som de kommit överens om. Bland bevisningen fanns ett samtal till SOS där kvinnan hördes be om att få gå därifrån.

Aftonbladet-artikeln från 2017 när Jordanis Kouroutsidis dömdes för två våldtäkter i Varberg.

Följ ämnen i artikeln