Campingdrottningen: Det är som en liten stad

Böda Sand har 10 000 gäster – varje dag

Publicerad 09.46

ÖLAND/BÖDA. När familjen Barkevall tog över Böda var det en enkel och traditionell camping.

30 år senare talar man om ”champing” och ”barfotalyx” – och omsättningen har mer än femdubblats.

– Våra svenska gäster vill ofta ha en paketerad aktivitetsupplevelse, säger Anna Barkevall, vd för Böda Sand.

En camping för tankarna till ett primitivt leverne, tält, lägereld och att vara ett med naturen. 

Böda Sand är något helt annat. 

Här finns bland annat en Ica-butik, restauranger, golfbana, beach club, äventyrsbad, lekplats, spa, yoga, frisör och gym.

– Det är som en liten stad. Det har varit en resa att gå från camping till semesteranläggning, till där vi är i dag, säger Anna Barkevall, 48.

När man ser sig omkring i vad som kallas för ”centrum” på Böda Sand är det svårt att tro att man befinner sig på en camping.

– Det är absolut en camping också, men framförallt är det en magisk plats.

Gästen: Inte samma drag som på tv

Och visst är det en camping också. Bara ett stenkast från centrum breder stora gräsytor ut sig, fulla med husvagnar, tält och servicehus.

Här har bästa vännerna och Kumlaborna Teddy Lilja, 33, och Johan Gardell, 40, slagit läger med sina familjer.

– Det har ju sett fint ut på tv så jag har varit nyfiken på att komma hit, säger Teddy Lilja och tar en klunk från sin Norrlands guld.

De är båda vana campare, men det är första gången på just Böda camping.

– Det är inte lika mycket folk som jag trodde att det skulle vara. Det är inte det här draget som har varit på tv.

Föräldrarna köpte 1994

Böda Sand är Sveriges största camping med sina 1 350 campingplatser och 125 stugor. Här ryms ungefär 10 000 gäster per dag – 7 000 boende och 3 000 dagsbesökare.

Om somrarna anställs 250 sommarjobbare och förra året omsatte företaget närmre 80 miljoner kronor. I år firar Böda Sand 30 år i Barkevalls regi.

– Det här är kanske mer än man vågat drömma om, säger Anna Barkevall.

Det var Annas föräldrar som köpte campingen 1994 och nu är det hon som sitter vid rodret. Sett till campingen och ytan är Böda Sand ungefär densamma som för 30 år sedan. Men omsättningen är större.

1997 Räkenskapsåret 1997-05-01 – 1998–04–30omsatte Böda Sand 9,4 miljoner kronor vilket motsvarar ungefär 15 miljoner i dagens penningvärde. 2023, Räkenskapsår 2022-10-01 - 2023-09-30.79,7 miljoner kronor.

Där det i dag finns ett vattenland, matbutik och restauranger, fanns en minigolfbana och skog när familjen köpte campingen.

Böda har har gått från en camping i mer traditionell bemärkelse till vad Anna Barkevall kallar ”champing” – alltså camping och charter i ett.

– Det är det bästa med charter och det bästa med camping. Champinggästen är gästen som är van vid charter, man vill ha det färdigpaketerat.

Även om mycket har hänt på 30 år, menar hon att själva platsen har förblivit nästan oförändrad.

– Stranden är densamma, naturen är densamma, antalet besökare är egentligen nästan detsamma. Men själva upplevelsen är den som har växt till sig.

Och det finns framtidsplaner.

– Jag ser kanske ett hotell, och en till restaurang.

Barnfavorit

Edvin Johansson, 12, från Jönköping är här för tredje gången och han uppskattar utbudet av saker att göra.

– Det bästa skulle jag säga är poolområdet, säger han.

När han inte hänger i poolen spelar han fotboll eller ”chillar på stranden”.

– Det är en väldigt fin och stor camping, skön sand och mycket att göra här.

I grannhusbilen bor Theo Ivarsson, 9, med sin farfar Anders Ivarsson, 58, från Ystad. De är här för första gången och Theo instämmer med Edvin om att det finns stort utbud av aktiviteter.

– Min favorit är skateparken, men det finns en riktigt cool linbana också, säger Theo.

Farfar Anders fyller i:

– Det är väldigt familjevänligt och anpassat för barnfamiljer. De träffar kompisar överallt. Så det är lite anpassat för barn känns det som.

Fyra vakter på nätterna

Precis som i vilken liten stad som helst har även Böda Sand sina problem. Våldtäkt, misshandel och narkotikabrott är några av brotten som begåtts på Böda Sand de senaste åren.

Och när turisttrycket ökar under sommaren menar Ölandspolisen att det blir mer stök på ön i form av fylla och partyknarkande. Men det är inget som Anna Barkevall känner igen.

– Nej, men vi har ändå fyra vakter på nätterna. Och vi har nattvärdar som tar hand om, och skapar värdskap. Som tur är är det en trygg plats trots att det bor 7 000 personer här.

Ni märker inte av något stök alls?

– Nej, i och med att det nästan bara är barnfamiljer. Men det är klart, det förekommer över hela vårt samhälle. Det är klart att det förekommer överallt.

”Ute efter allemansrätten”

Under sommaren kommer besökare från bland annat Tyskland, Danmark och Nederländerna men den största andel av Bödas gäster består av svenska barnfamiljer.

– Svenska turister kommer hit i stället för att åka till Grekland eller Thailand. De är här för restaurangerna och boendeupplevelsen.

Till Böda kommer besökare från Tyskland, Danmark och Nederländerna.

Hon fortsätter:

– Våra tyska gäster är ute efter allemansrätten. Möjligheten att få vara i strand och mark helt fritt är bedårande för dem. Så de är ofta mycket ute och strövar och går och njuter av lugnet och tystnad. Medan våra svenska gäster ofta vill ha en paketerad aktivitetsupplevelse.

Anna Barkevall tog över efter sina föräldrar – men om campingen kommer fortsätta gå i generationer återstår att se.

– Mina föräldrar sa alltid: ta inte över Böda Sand, du kommer jobba ihjäl dig. Och jag säger samma sak till mina barn.

Följ ämnen i artikeln