Lucas misshandlades till döds – nu berättar systern om sorgen

Uppdaterad 08.30 | Publicerad 07.01

En augustikväll i fjol blir Lucas Atrak brutalt misshandlad efter att ha stått upp för sin vän. En 15-årig pojke döms för grovt vållande till annans död – men för familjen lever sorgen vidare.

I Sommar i P1 berättar Lucas syster Alva Sparrevik, 21, om brodern hon älskar och saknar.

– Jag hoppas att historien om min lillebror kommer att göra skillnad, säger hon.

Bråket handlade om en flaska cider. En 15-årig pojke anklagar Lucas Atraks två vänner för att ha stulit den och tar stryptag på en av dem. När Lucas ska stå upp för sina vänner blir han brutalt misshandlad och dör.

– Till dig som tog Lucas ifrån oss. Lucas stod upp för sina vänner, hur kan det vara skäl att döda? säger lyssnarnas sommarpratare i år, Alva Sparrevik, 21.

Den 7 augusti i fjol var den då 16-åriga Lucas Atrak på fest med ett gäng kompisar. Den natten skickar han ett meddelande på Snapchat till den 15-åriga killen som tagit stryptag på hans vän.

”Bror du har lagt strypgrepp på min polare. Inte okej”.

”Be om ursäkt så är det över.”

Motreaktionen blir stark.

”Jag skiter i du spela helt på mitt huvud vi kommer

jappSlang för ”döda” dig”, svarar 15-åringen.

Via kartfunktionen på Snapchat lokaliserar han Lucas, sätter sig i sin A-traktor och åker dit. Då skriver Lucas till honom för att be om ursäkt.

– Lucas svarar direkt att han inte vill bråka och ber om ursäkt. Men det var för sent, säger Alva Sparrevik i sitt sommarprat.

Lucas Atrak tillsammans med familjens hund Ted.

Överöser Lucas med slag och sparkar

När gärningsmannen kommer till festen håller han i en stor kniv. ”Vem fuck är Lucas”, skriker han. Lucas bad om ursäkt flera gånger, förklarar Alva Sparrevik.

Men det hjälper inte. 15-åringen misshandlar Lucas brutalt. Vittnen berättar att han och ytterligare en ung pojke överöser Lucas med slag och sparkar.

Den natten vaknar Alva Sparrevik av sin mammas skrik, polisen står i entrén och berättar vad som hänt.

Lucas förs till Karolinska sjukhuset med ambulans. I flera veckor svävar han mellan liv och död. Och familjen pendlar mellan förtvivlan och hopp. Men Lucas liv går inte att rädda. Efter en månad dör han.

”Han var en solstråle”

– Jag står här nu som vittne till en verklighet som ingen borde behöva uppleva men som många gör just nu, säger Alva Sparrevik.

Hon beskriver sin bror som en positiv och glad person, med ett skratt som smittade alla runtomkring. Men också som modig och envis. Hon hoppas nu att hans historia kommer påverka.

– Han var en solstråle, nu är hans minne för evigt ljust. Låt Lucas vara en förebild. Vi får inte vara rädda för att säga ifrån när något är fel. Vi måste stå upp för varandra mer, säger Alva Sparrevik.

Gärningsmannen höll sig för skratt

Under rättegången beskriver hon att gärningsmannen inte visade någon ånger alls.

– När åklagaren frågar vad honom vad han kände när han fick veta att Lucas dött svarade han “jag vet inte”, stadigt och obrytt, säger Alva Sparrevik

När gärningsmannens vän som också var med under misshandeln vittnar sitter han och håller sig för skratt, förklarar Alva Sparrevik.

– Du rykte glädjen ur vårt liv, men du har inte tagit bort våra minnen. Lucas var ljuset i vårt liv, säger Alva Sparrevik.

I mars dömdes den nu 16-åriga pojken till 10 månaders ungdomsövervakning för grovt vållande till annans död. Han dömdes också för brott mot knivlagen, grov misshandel och barnpornografibrott.

Här är sommarpratet i fem punkter

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.

Följ ämnen i artikeln