Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Enar, Einar

Zelenskyj "inte orolig för Trump"

TT-AFP

Publicerad 2024-07-15

Volodymyr Zelenskyj vid fredstoppmötet i Buergenstock, Schweiz, den 15 juni.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är inte bekymrad över att Donald Trump kan väljas till USA:s president i november.

– Majoriteten av Republikanerna stöttar Ukraina, säger han.

En seger för Trump i valet kan kan leda till frågetecken om Washingtons fortsatta stöd till Ukraina, under det tredje året av den ryska invasionen.

– Jag tror att vi kommer att samarbeta om Donald Trump blir president. Jag är inte orolig över det här, säger Zelenskyj under en presskonferens i Kiev.

Republikanernas presidentkandidat har sagt att han skulle få till ett mycket snabbt slut på kriget om han blev president på nytt. Detta befarar Kiev skulle innebära att man tvingas förhandla med Moskva från en försvagad position.

Trump sa nyligen i en debatt med president Joe Biden att skulle han ha ”löst” Ukraina-konflikten innan januari 2025 om han vinner valet.

Zelenskyj säger att han under sin senaste resa till USA träffade republikanska guvernörer och blev försäkrad om partiets stöd.

– Det finns hökar vars budskap är mer höger och mer radikalt, sa Zelenskyj till pressen.

– Men majoriteten av Republikanerna stöttar Ukraina och det ukrainska folket.

Volodymyr Zelenskyj anser att Ryssland bör närvara på nästa fredstoppmöte, som blir en uppföljning av mötet i Schweiz i juni.

– Jag tycker att representanter för Ryssland bör finnas på plats på det andra toppmötet, sa Zelenskyj på presskonferensen, där han presenterade planerna på ett uppföljande toppmöte.