Inte självklart att Kamala Harris ersätter

TT TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-21 22.21

Kamala Harris är en av favoriterna till att utses till Demokraternas presidentkandidat. Arkivbild.

Efter Joe Bidens avhopp är nu den 59-årige vicepresidenten Kamala Harris en av favoriterna till att bli Demokraternas presidentkandidat.

Samtidigt har hon länge kämpat med skakiga opinionssiffror.

På söndagen kom beskedet att USA:s president Joe Biden inte kommer att ställa upp för omval vid presidentvalet i höst. Tiden för att utse en ny kandidat är nu knapp – och vid Demokraternas konvent i slutet av augusti måste ett beslut tas.

Den kanske största favoriten för uppdraget är just nu vicepresidenten Kamala Harris. Som den första kvinnliga vicepresidenten i USA:s historia har Harris redan krossat flera glastak, och ses på flera håll inom partiet som den givna efterträdaren till Biden.

Samtidigt är Harris inte helt okontroversiell, och har bland annat fått kritik för att vara relativt anonym i amerikansk politik. Att hon i slutändan kommer väljas till partiets presidentkandidat är inte helt självklart.

Enligt en undersökning som nyhetsbyrån AP låtit genomföra anser sex av tio demokrater att Harris skulle göra ett bra jobb som president, och bland amerikaner i stort har fyra av tio en positiv bild av henne. Enligt en sammanställning gjord av Forbes, är det för närvarande mer eller mindre dött lopp mellan henne och Republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

I samband med Joe Bidens besked om att han inte ställer upp för omval, meddelade han att han stödjer Harris som partiets presidentkandidat. Trumpkampanjen har sedan en tid tillbaka i allt högre omfattning riktat kritik mot Harris, då hon framstått som en möjlig valmotståndare i höst.

ANNONS