Ilskan mot Tele2 – efter 229 anmälningar: ”Känner mig lurad”

Publicerad 11.06

Tele 2-kunder vittnar om att de överdebiterats för bredbandet.

Tele2 och deras varumärke Comviq granskas av Konsumentverket efter att ha fått in över 200 anmälningar.

Villaägaren Neo är en av alla kunder som är missnöjda.

– Jag känner mig lurad. Jag har börjat kolla in satellituppkoppling.

De totalt 229 anmälningarna till Konsumentverket gäller bland annat kundtjänst, oskäliga avtalsvillkor och vilseledande marknadsföring.

Neo, 44, som inte vill vara med med sitt efternamn, har varit kund hos Tele2 i snart sex år. Nu är han en av alla de kunder som är missnöjda.

För ett och ett halvt år sedan ringde han Tele2 och beställde 1000 megabit-lina med bredband till honom och hans familj. Priset var satt till 500 kronor per månad. Men det höll inte länge.

Betalade 7 000 för mycket

Snart började han betala 400 kronor för mycket – varje månad.

– Jag tänkte inte mycket mer på det. Jag betalade bara. Men efter ett tag så tyckte jag det verkade konstigt.

För några veckor sen försvann bredbandet helt.

– Tele2 hade sagt upp det helt själva. Jag krävde att få pengarna tillbaka. 399 kronor i 18 månader blir 7 182. Men de ville bara ge mig 1 500. Eller så skulle de dra upp det som ett chefsärende.

Neo vek sig inte. För ett par dagar sedan ringde en chef upp honom.

– Hon sa att jag fick skylla mig själv. Hon var jätteotrevlig.

Sa hon så rakt ut?

– Ja, att jag fick skylla mig själv att jag inte kollade upp det tidigare, att de lägger ner ärendet nu.

”Enda leverantören där jag bor”

Neo känner sig lurad och kränkt.

– Det känns fruktansvärt, jag känner mig hjälplös. Det finns ingen gråzon här. De har sålt en tjänst till mig som inte existerar.

Nu vet han inte vad han ska göra.

– Tele2 är ju den enda leverantören som finns där vi bor. Jag har faktiskt börjat kolla upp satellituppkoppling istället.

Tele2 har skrivit i ett mejl till Aftonbladet att det förs en dialog med Neo.

Konsumentverket synar

Konsumentverkets granskning innefattar ämnen som ångerrätt, reklamation och betalningskrav, och baseras på de 229 anmälningar de fått in från privatpersoner hittills i år.

Efter granskningen kunde Konsumentverket fastställa en rad brister hos företagen. Många kunder har till exempel upplevt svårigheter med att komma i kontakt med Tele2 och Comviqs kundtjänst. De uppger långa väntettider, och i vissa fall har kunder inte fått hjälp överhuvudtaget när de försökt säga upp avtal eller reklamera produkter.

Kunder har även upplevt bristfällig information om hur hur man säger upp sina tjänster, hur man ångrar sitt köp eller hur man reklamerar. Detta håller Konsumentverket med om, och pekar också på att konsumenter främst uppmanas att kontakta företagen via telefon, men e-post är inte alltid ett väljbart alternativ.

Konsumenter uppger att de inte kunnat se sina fakturor, vilket lett till inkassokrav.

Vilseledande marknadsföring

Även reklamen verkar vara ett problem för företagen. Kunder har uppgett att de har känt sig lurade att tro att surfpotten skulle sparas vid tankning av ”Fastpris Vecka”. Det stämmer inte.

Flera anmälningar riktar också kritik mot hur Tele2 och Comviq hanterar betalningskrav. Konsumenter har rapporterat att de inte kunnat se sina fakturor och därför missat betalningar, vilket har lett till inkassokrav. Dessutom har vissa kunder fortsatt att faktureras efter att ha sagt upp sina avtal.

”Haft en del barnsjukdomar”

De får till den 13 augusti på sig att redogöra för bristerna och rätta till dem.

”Vi jobbar kontinuerligt med att korta våra väntetider och även att utöka sätten som våra kunder kan komma i kontakt med vår kundtjänst. Under våren har vi gjort en stor IT-migrering där vi har slagit samman Tele2 och Comviqs båda system. Syftet med det är att göra det enklare och bättre för kunderna. Tyvärr har vi under våren haft en del barnsjukdomar som från tid till annan gjort att vi har haft längre väntetider till vår kundtjänst än vanligt för Comviq. Vi beklagar detta och vi ser redan nu att väntetiderna har börjat förbättras. Förutom att ringa till oss så kan man alltid få hjälp via våra appar eller hemsidor”, skriver Fredrik Hallstan, kommunikatör på Tele2 i ett mejl till Aftonbladet.

Han fortsätter:

”Vi har precis fått kännedom om att Konsumentverket inlett ett tillsynsärende när det bland annat gäller vår kundtjänst och marknadsföring. Vi tar naturligtvis detta på största allvar och vi håller nu på att analysera deras frågor för att kunna inkomma med svar och naturligtvis även rätta till eventuella felaktigheter. Vi ska komma in med svar den 2 september och där kommer vi att ingående svara på Konsumentverkets frågor”.

Följ ämnen i artikeln