Expert: Trycket på Biden har varit högt

Marcus Lindström/TT

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-07-21 21.34

Den amerikanske presidenten Joe Biden har beslutat att inte ställa upp i höstens presidentval.

USA-experten Frida Stranne bedömer att pressen på Biden till slut blev för stor.

– Det kommer att bli en stor apparat att ändra kampanjen, säger hon till TT.

Beskedet om att den 81-årige presidenten inte kommer att ställa upp för omval kom på söndagseftermiddagen svensk tid. Frida Stanne, docent vid Högskolan i Halmstad, ser det som problematiskt för Demokraterna att Biden väljer att hoppa av bara månader innan valet.

– Jag kan inte tänka mig något annat än att det beror på att trycket ökat så oerhört den senaste veckan, och att flera tunga namn inom partiet nu börjat signalera att de inte längre stöttar honom, säger hon.

– Partiet befinner sig nu i ett väldigt problematiskt läge. Det hade varit problematiskt med honom som kandidat och det blir nu problematiskt utan honom eftersom det är så kort tid kvar till valet.

Kamala Harris chanser

Vicepresidenten Kamala Harris är nu en av favoriterna till att bli ny presidentkandidat för Demokraterna, och stöds av Joe Biden. Frida Stranne ser det dock inte som helt självklart att hon i slutändan kommer att utses till partiets kandidat.

– Det skulle kunna bli en strid om det hela. Kamala Harris är inte helt okontroversiell och hon har haft ett ganska svagt stöd. Frågan är nu om man kommer att sluta upp bakom henne eller ha en mer öppen kamp vid konventet, säger hon.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger i sin tur att det nu blir viktigt att ena partiet bakom Harris som presidentkandidaten.

– Det beslutet kommer att fattas i augusti då det demokratiska partiets konvent sammanträder med de delegater som valdes ut under våren i primärvalen. Det är osannolikt att motkandidater anmäler sig, säger han.

Kan peka på demokraternas kaos

Att avhoppet sker så sent ser Blanck som exceptionellt.

Det står också klart att Demokraterna har skadats av uppståndelsen före beslutet, enligt Blanck. Republikanerna får dessutom chansen att peka på kaoset på den demokratiska sidan.

– Det som är en osäkerhetsfaktor för Republikanerna är vem som blir Demokraternas nya kandidat. De har planerat hela sin kampanj utifrån att Biden är motkandidat. Nu får de lägga om sin strategi.

Enligt Blanck kommer Biden kommas ihåg för att han besegrade Donald Trump, för sin långa karriär som senator för Delaware och som en framgångsrik vicepresident för Barack Obama.

– Eftermälet kommer också att präglas av beslutet att ändå inte ställa upp och göra det för partiets bästa. Att han fattade det beslutet kommer att uppfattas som positivt.