Joe Biden hoppar av – Harris siktar på att ta över

Mattias Mächs/TT

Krister Zeidler/TT

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-07-21 19.53

USA:s president Joe Biden ställer inte upp i höstens presidentval. Han meddelar att han stödjer vicepresident Kamala Harris som ny presidentkandidat.

”Min avsikt är att göra mig förtjänt av, och vinna, nomineringen”, skriver Harris i ett uttalande.

Det var på söndagskvällen svensk tid, efter ett allt större tryck från tunga demokrater, som Joe Biden till slut kastade in handduken.

”Jag har haft för avsikt att försöka bli omvald, men jag tror att det ligger i mitt partis och landets intresse att jag kliver åt sidan och fokuserar fullt ut på att uppfylla mina plikter som president under resten av min ämbetsperiod”, skriver Biden i ett brev på X.

I ett efterföljande inlägg på plattformen meddelar han sitt stöd för Kamala Harris som presidentkandidat.

”Mitt första beslut som presidentkandidat 2020 var att välja Kamala Harris som min vicepresident. Det är det bästa beslut jag fattat”, skriver presidenten, och tillägger:

”Jag ger mitt fulla stöd till Kamala som kandidat för vårt parti.”

Harris hyllar Joe Bidens ”osjälviska och patriotiska” beslut.

”Jag är hedrad över att få presidentens stöd och min avsikt är att göra mig förtjänt av och vinna nomineringen”, skriver hon i ett uttalande.

Tal till nationen

I sitt brev skriver Biden också att han kommer att tala till nationen senare i veckan för att ge mer detaljer kring sitt beslut att hoppa av.

Bidens avhopp förändrar spelplanen, konstaterar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Men beskedet kom inte som någon överraskning.

– Det var inte oväntat, det kan man inte säga, det har varit en lång period av tryck mot Biden för att göra detta. Det betyder att hela valkampanjen skakas om och går in i en ny fas. Just nu är det väldigt många okända faktorer, säger han till TT.

Kraven på att 81-årigen skulle kliva av som presidentkandidat har ökat den senaste tiden. Totalt har över 30 demokratiska ledamöter i representanthuset och tre senatorer uppmanat honom att lämna vidare stafettpinnen.

Också Obama

Även den förre presidenten Barack Obama och den tidigare talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, har uttryckt tvivel om Bidens förmåga att vinna över Republikanernas Donald Trump, enligt amerikanska medieuppgifter.

– Det var ett växande antal och till slut var det för många. Då förstod han att det inte skulle gå. Han gör det säkert av omsorg om partiet så att det ska ha en realistisk chans nu att hitta en ny kandidat som kan besegra Donald Trump i november, säger Dag Blanck.

ANNONS