Trump välkomnar "ohederliga Joes" avhopp

TT

Publicerad 2024-07-21 21.07

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Arkivbild.

Donald Trump skräder inte orden om vad han beskriver som president Joe Bidens inkompetens och misslyckade ämbetsperiod. Men tunga demokrater hyllar Bidens beslut att hoppa av och lämna över stafettpinnen.

”Ohederliga Joe Biden var inte kvalificerad att kandidera som president, och är definitivt inte kvalificerad att tjänstgöra – och det var han aldrig”, skriver expresidenten på sin plattform Truth Social.

”Se vad han har gjort med vårt land, med miljoner människor som tar sig över våra gränser, helt utan kontroll och utan att de granskas, många från fängelser, psykiatriska kliniker och ett stort antal terrorister. Vi kommer att få lida på grund av hans presidentskap, men vi kommer att rätta till skadan han har gjort och det snabbt. Gör Amerika stort igen”, heter det vidare.

Trumps och Republikanernas vicepresidentkandidat JD Vance skriver på X:

”Joe Biden har varit den sämsta presidenten under min livstid och Kamala Harris har varit där vid hans sida hela tiden”.

Biden ”en sann patriot”

Joe Biden stödjer vicepresident Kamala Harris som ny presidentkandidat. Hon i sin tur beskriver i ett uttalande Bidens beslut att kliva av som en ”osjälvisk och patriotisk handling”.

”Jag är hedrad över att få presidentens stöd och min avsikt är att göra mig förtjänt av och vinna nomineringen”, säger hon.

Demokraten och senatens majoritetsledare Chuck Schumer säger att Biden är en ”sann patriot” som har bestämt sig för att lämna över stafettpinnen till en annan presidentkandidat.

”Joe Biden har inte bara varit en stor president och en stor politisk ledare utan också en fantastisk människa. Hans beslut var inte enkelt, men ännu en gång har han satt sitt land, sitt parti och vår framtid i första rummet”, skriver han på X.

Nancy Pelosi, tidigare talman i representanthuset och en av Demokraternas tungviktare, säger i ett uttalande att Joe Biden är ”en av de mest framstående presidenterna i USA:s historia”. Hon beskriver honom vidare som ”en patriotisk amerikan som alltid satt vårt land först” och vars politiska gärning präglas av ”visioner, värderingar och ledarskap”.

Hyllas av expresidenter

Även expresidenten Barack Obama hyllar Bidens insatser som president.

”Joe Biden har varit en av USA mest framstående presidenter, och en kär vän och samarbetspartner till mig. I dag, har vi också -- återigen -- påmints om att han är en stor patriot”.

”Joe har aldrig backat från en strid. Att, som han gjort, blicka ut över det politiska landskapet och besluta att han bör lämna över stafettpinnen till en ny kandidat är säkerligen ett av de tuffaste besluten i hans liv. Och jag vet att han aldrig hade fattat det beslutet om han inte ansåg att det vore det bästa för USA. Det är ett bevis på Joe Bidens kärlek till landet.”

Expresidenten Bill Clinton och den tidigare utrikesministern och presidentkandidaten Hillary Clinton framhåller också Bidens insatser som president. Samtidigt ställer de sig bakom vicepresidenten Kamala Harris som ny presidentkandidat.

”Ingenting har gjort oss mer oroliga för vårt land än hotet om en andra ämbetsperiod för Trump”, skriver de i ett gemensamt uttalande.