Biden kastar in handduken – detta händer nu

TT

Publicerad 2024-07-21 20.57

Vicepresident Kamala Harris tar inte automatiskt över som Demokraternas presidentkandidat i och med att Joe Biden drar sig tillbaka. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden meddelar att han inte längre ställer upp för omval – en månad innan Demokraternas presidentkandidat formellt ska utses.

Demokraternas presidentkandidat utses formellt på partikonventet i Chicago den 19–22 augusti Fram tills nu har delegater genom resultaten i vårens primärval varit bundna till Joe Biden.

I och med att Joe Biden kastar in handduken blir alla hans delegater obundna och konventet måste enas om en ny presidentkandidat under de fyra dagar det pågår. Det har inte skett sedan 1960.

Bidens vicepresidentkandidat Kamala Harris får inte automatiskt ta över sin chefs delegater, men hon kan kandidera och skulle troligen ha en god chans då presidenten ställer sig bakom henne.

Men det finns andra högprofilerade demokrater som lurar i vassen, bland dem Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, Michigans guvernör Gretchen Whitmer, transportminister Pete Buttigieg och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren. Den som vill knipa en eventuell kandidatur måste uppvakta delstatsdelegationerna intensivt, sannolikt ett dygnet runt-jobb på konventet.