Tungt stöd för Harris efter Bidens avhopp

Jonas Grönvik/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-07-22 02.04

President Joe Bidens parhäst, vicepresident Kamala Harris.

Flera tunga demokrater sluter upp bakom vicepresident Kamala Harris, sedan president Joe Biden hoppat av sin omvalskampanj.

”Hon är tuff, orädd och envis”, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, som själv nämnts i spekulationerna om vem som kan ta över.

Omkring en halvtimme efter det att president Joe Biden uppgett att han kliver av sin omvalskampanj meddelade han även sitt stöd för vicepresidenten som ny presidentkandidat.

Och Harris själv meddelade direkt att hon är redo att ta över.

“Jag är hedrad över presidentens stöd och mitt mål är att göra mig förtjänt av och vinna nomineringen”, sade Harris i ett uttalande.

Flera toppdemokrater har därefter slutit upp bakom vicepresidenten.

Ta sig an Trump

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, nämnd i spekulationerna om ny presidentkandidat, skriver på X att Harris är den rätta att ta sig an Donald Trump.

Även Pete Buttigieg, som utmanade både Biden och Harris för nomineringen 2020, meddelar sitt stöd. Likaså kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, känd som en av de progressiva rösterna inom partiet, ställer sig bakom vicepresidenten.

”Nu mer än någonsin är det avgörande att vårt parti och vårt land snabbt förenas för att besegra Donald Trump och hotet mot den amerikanska demokratin”, skriver hon.

Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro, North Carolinas guvernör Roy Cooper och Arizonas senator Mark Kelly – alla från viktiga vågmästarstater – har också uttryckt stöd.

Presidentkandidat utses

Partiledningen för Demokraterna säger i ett uttalande att det amerikanska folket inom kort ska få veta hur processen för att nominera en ny presidentkandidat ser ut.

”Partiet kommer att inleda en öppen och ordnad process för att som ett enigt parti gå fram med en kandidat som kan besegra Donald Trump i november”, skriver ordförande Jaime Harrison i ett uttalande.

Demokraternas konvent, där presidentkandidaten formellt utses, ska hållas 19–22 augusti i Chicago.

Efter snabbinkallade möten har delegater till konventet som utsetts i delstaterna North Carolina, South Carolina och Tennessee redan bestämt sig för att stödja Harris, enligt AP.