Planen bakom Obamas tystnad

Uppdaterad 20.01 | Publicerad 19.32

Kamala Harris har varit vicepresident i över 1 270 dagar.

Nu har hon 106 dagar på sig att vinna mot Donald Trump och bli president.

Ett av hindren på vägen mot Vita huset: Barack Obamas talande tystnad.

Följ ämnen
USA

Bara minuter efter att Joe Biden annonserat sitt avhopp meddelade han att han ställer sig bakom Kamala Harris som Demokraternas nästa presidentkandidat.

Därefter hakade flera tunga demokrater på.

Bill och Hillary Clinton var snabbt ute och stöttade Harris. Sedan följde guvernörerna Gavin Newsom, Josh Shapiro, och Gretchen Whitmer, som pekats ut som Harris största utmanare, efter.

Men från ex-presidenten Barack Obama har det varit tyst.

Obama publicerade ett långt uttalande där han hyllade Bidens insatser – men där han inte nämnde Harris alls.

– Vi kommer att navigera på okänt vatten de kommande dagarna, men jag har extraordinärt förtroende för att ledarna för vårt parti kommer att kunna genomföra en process där vi kan ta fram en enastående kandidat, säger han i ett uttalande.

Kamala Harris.

Källa: Därför gör han det – egentligen

I amerikanska medier tolkas uttalandet som att Obama uppmanar till en öppen tävlig snarare än en kröning av Harris.

Spekulationerna om att han skulle hålla tillbaka för att sedan lyfta fram sin fru Michelle verkar grundlösa, enligt Sky News.

Enligt källor till NBC tror Obama snarare att han kommer att spela en nyckelroll i att få det demokratiska partiet att enas kring en kandidat.

– Precis som han gjorde 2020 när Joe Biden nominerades, tror president Obama att han kommer att ha en unik position för att hjälpa till att ena partiet när vi väl har en nominerad, lyft upp den kandidaten och göra allt han kan för att få den kandidaten vald i november, säger källan.

Barack Obama.

Duon ligger lågt

Även om Obama visade sitt stöd för Biden under valkampanjen 2020, godkände han honom inte officiellt förrän senator Bernie Sanders hoppade av sin kandidatur.

Inte heller minoritetsledaren Hakkeem Jeffries och majoritetsledaren Chuck Schumer har slutit upp bakom Harris. Demokraternas tidigare talman Nancy Pelosi gick först under måndagskvällen ut med att hon stöttar Harris, nästan ett dygn efter att Biden hoppat av.

Duon, som båda uttryckte oro för Biden innan avhoppet, har legat lågt med vem de vill se högst upp på valsedeln.

– Det finns några som tror att Kamala kommer att bli en starkare och mer legitim kandidat om det blir lite av en process. Men jag hör ingen som säger att hon inte borde nomineras, säger toppdemokraten Jared Huffman till The Hill.

Följ ämnen i artikeln