Harris ger känga åt Trump – tror på valvinst

TT

Publicerad 2024-07-23 00.09

USA:s vicepresident Kamala Harris anländer till Delaware.

Kamala Harris är fast inställd på att vinna valet som presidentkandidat – men säger att det har varit en ”berg- och dalbana” sedan Joe Biden hoppade av.

Samtidigt säger Biden att det var ”rätt sak att göra”.

När Kamala Harris, som nu bara står en formell nominering från att bli Demokraternas förstanamn i valkampen mot Donald Trump, framträdde på partiets kampanjhögkvarter i Delaware gav hon en föraning om linjen mot Trump.

Hon återkom till sin bakgrund som jurist och åklagare i Kalifornien, tiden före det att hon valdes in i senaten.

– Där tog jag mig an förövare av alla de slag. Sådana som förgrep sig på kvinnor. Bedragare som bestal konsumenter. Fuskare som bröt mot regler för sin egen vinning. Så tro mig, jag är väl bekant med Donald Trumps typ, sade hon och anspelade på expresidentens domar i civil- och brottmål.

Joe Biden deltog på länk med lite skrovlig röst från den snart avslutade covidisoleringen. Han tänker jobba hårt för Harris och för kampanjen under den tid han har kvar som USA:s president.

– Jag stödjer henne helt och fullt, sade han.

Biden på länk

Det var första gången Biden uttalade sig sedan han på söndagen meddelade sitt beslut om att hoppa av.

– Jag vet att det har varit en berg- och dalbana och många känslor, sade Harris och tillade att mycket hårt arbete väntar inför valet den 5 november.

Bland annat kommer frågan om aborträtten att vara en prioritet i hennes kampanj.

– De kommande 106 dagarna ska vi lägga fram vårt budskap för det amerikanska folket och vi kommer att vinna, sade hon.

Kamala Harris besöker under tisdagen Milwaukee för att hålla sitt första kampanjmöte sedan hon inledde sin presidentkampanj. Besöket var planerat sedan tidigare, men är mer hett emotsett nu när Harris ser ut att bli partiets presidentkandidat.

Säkrat stöd

Harris har på mindre än två dygn gett upphov till rekorddonationer till sin och Demokraternas kampanjer och nästan alla de som ses som tunga namn i partiet har uttalat stöd för henne.

Hon har, enligt AP, redan säkrat stöd från tillräckligt många delegater på konventet i Chicago den 19–22 augusti för att bli partiets presidentkandidat. Förhandsnomineringar ska vara klara senast den 7 augusti, enligt partiets ledning. Det innebär att det mycket snart ligger på Harris att peka ut den som hon vill ha som vicepresidentkandidat i valkampen.

Valet avgör, enligt Harris, vilken väg USA tar.

– Vår kamp för framtiden är också en strid för frihet och rättigheter, säger hon.

ANNONS