Expert: Israels hämndattack väl avvägd

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2024-07-30 20.51

Anders Persson, Mellanösternkännare och docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Arkivbild.

Efter hot om ett kraftfullt svar på helgens dödliga attack mot Golanhöjderna har Israel angripit ett Hizbollah-befäl i Beirut.

Attacken är en tydlig markering – men ger samtidigt milisgruppen chansen att inte eskalera, enligt en expert.

– Jag tolkar det israeliska svaret som en markering som inte syftar till vidare eskalering, säger Anders Persson, Mellanösternkännare och docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT.

Det israeliska angreppet mot en byggnad i en förort till Beirut på tisdagskvällen tycks inte ha orsakat någon större förödelse, enligt de första uppgifterna.

Två personer rapporteras ha dödats i attacken enligt källuppgifter.

Det är ännu oklart om det Hizbollah-befäl som Israel uppger att man riktat attacken mot finns bland dem.

Svår balansgång

Pressen har varit hög från hökarna i Israels regering att leverera ett omfattande svar på helgens attack mot de av Israel annekterade Golanhöjderna, då tolv barn dödades. Samtidigt har oron varit stor i omvärlden för en eskalering som riskerar att leda till storkrig i regionen.

I det läget tog Israels ledning viss tid på sig att utforma sitt svar.

– Det har gått några dagar, och av allt att döma rör det sig om en begränsad attack mot ett tydligt militärt mål, konstaterar Anders Persson.

– Syftet är att ge Hizbollah en nedstigningsramp, en chans att inte behöva eskalera konflikten.

Om det däremot skulle visa sig att flera civila dödats i attacken ökar pressen på Hizbollah att i sin tur svara.

Osäkert läge

Situationen framöver beror också på om tisdagens attack verkligen visar sig vara det slutgiltiga svaret från Israel för den här gången.

– I nuläget ser det åtminstone ut som att de är nöjda med detta, säger Anders Persson.

Läget kan dock ändras om det till exempel visar sig att Fuad Shukar, det Hizbollah-befäl som Israel uppgett att man riktat sin attack mot, överlevt.

– Om han inte befann sig byggnaden och plötsligt dyker upp någon annanstans skulle det inte alls se bra ut för Israel, säger Anders Persson.

Det var i lördags som en raket slog ner vid en fotbollsplan i Majdal Shams på de av Israel annekterade Golanhöjderna. Hizbollah har nekat till att man legat bakom attacken, men har uppgett att man samma dag genomförde attacker mot militära israeliska mål.