Expert: Möjligt krigstillfälle för Israel

Paulina Monzón/TT

Publicerad 12.00

Efter attacken mot Golanhöjderna, där minst tolv barn dog har Israel svarat med att attackera mål långt inne i Libanon.

– Jag tror inte att vi sett slutet på det israeliska svaret, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Det fortfarande oklart exakt vilka mål som Israel har attackerat i Libanon. I nuläget finns inga uppgifter om ett stort antal döda, drabbade ledare eller skadad kritisk militär infrastruktur.

– Det vi har sett är fortfarande måttfullt från Israels sida. Jag kan inte se det här som en moteskalering hittills, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT.

Israel har dock haft en hård retorik efter attacken, som de håller den Iranstödda shiamilisen Hizbollah ansvarig för. Israel utrikesdepartement säger att Hizbollah ”passerat alla gränser” i och med ”massakern” på Golanhöjderna, rapporterar AFP. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att ”Hizbollah kommer att få betala dyrt och på ett sätt som inte skådats tidigare”.

Enligt Persson kommer vi troligen få se fler attacker från israels sida.

– Jag kan inte se att de här attackerna motsvarar den hårda retoriken från Israel, säger Anders Persson.

Förevändning för krig

Attacken mot de av Israel annekterade Golanhöjderna ger Israel en ”casus belli”, en förevändning för fullskaligt krig eller för att attackera Hizbollah riktigt ordentligt, varnar Anders Persson.

– Det kan användas för att legitimera en politik som många inom det politiska ledarskapet och militären i Israel velat se. De som länge velat se ett mer kraftfullt svar på Hizbollahs attacker.

Enligt Persson är många olika scenarier möjliga och han är inte säker på att det blir en eskalering. Under söndagseftermiddagen ska Israels regering att träffas.

– Antagligen kommer de att besluta om den fortsatta politiken då.

Stormaktspolitik i Mellanöstern

Israel och den Iranstödda milisgruppen Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra över gränsen sedan Gazakriget inleddes till följd av terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året. Attacker långt inne i Libanon är dock ovanliga.

Hizbollah är världens starkaste substatliga aktör, förklarar Anders Persson. De förfogar över 150 000 raketer och är en enormt sofistikerad organisation.

– De har hittills bara skjutit av 5 000 raketer, de svagaste och med minst räckvidd och precision. De har hela sin starka arsenal kvar.