Experten: Kriget kan öka terrorhotnivån

Uppdaterad 14.15 | Publicerad 13.44

Konflikten mellan Israel och Hizbollah är på helspänn.

Och de potentiella konsekvenserna för Sverige kan bli påtagliga, enligt experten Anders Persson.

– Om man vill ha krig är detta något som kan utlösa det, säger han.

Följ ämnen
Israel

I går kväll attackerade Hizbollah-milisen i Libanon området Majdal Shams Israelockuperade Golanhöjderna. 12 barn och unga vuxna föll offer i attacken. Och snart därefter kom vedergällningen. Israeliska försvarsmakten anföll sju Hizbollah-mål på flera platser ”djupt in” i Libanon.

Sörjande anhöriga till de döda i attacken mot Israelockuperade Golanhöjderna.

Hizbollah har förnekat delaktighet, men innan attacken gick de ut med de att robotar avfyrats mot en militärbas i Golanhöjden, enligt Anders Persson, Mellanösternexpert på Linnéuniversitetet.

– I går såg vi den allvarligaste incidenten hittills under striderna mellan Hizbollah och Israel, säger han och fortsätter:

– Det är i linje med vad analytiker befarat var mardrömsscenario.

Anders Persson, Mellanösternexpert.

Risken finns nu för en vedergällning. Bollen ligger på Israels planhalva, enligt honom.

Det finns ett par incitament för Israel att gå till attack i Libanon. Men framför allt handlar det om att visa handlingskraft. Många fler röster vill att man svarar hårt, menar han. Det politiska trycket ökar.

– Det är det ingen tvekan om. Men om man attackerar med markoffensiv eller omfattande flyganfall återstår att se. Men det är allt fler röster som pekar åt det hållet.

I attacken på Golanhöjderna dog 12 barn och unga vuxna.

Konsekvenserna för Sverige

Risken är att ett nytt krig utvecklas i Mellanöstern. Det skulle få stora konsekvenser i regionen – men också påverka Sverige.

– De flesta palestinier i Sverige har kommit hit via Libanon och det innebär att de fortfarande ofta har vänner, släkt och familj kvar där, säger Anders Persson.

– Skulle det bli ett fullskaligt krig och många råkade illa ut skulle det bli mycket mer kraftfulla demonstrationer än vi sett hittills, fortsätter han.

Om konflikten expanderar i Mellanöstern dras flera aktörer in. En effekt av det blir att relationen med väst sätts på sin spets – och att den redan höga terrorhotnivån höjs ytterligare, siar Anders Persson.

– Israel bryr sig ju inte främst om terrorhot i Europa. Israel är regionens starkaste militärmakt, men Hizbollah är världens starkaste substatliga aktör. Och det väger tungt i deras beslutfattande.

Under natten till söndagen anföll Israel flera mål i Libanon med drönare.

Varningen: Lämna Libanon

Svenska utrikesdepartementet har sedan 19 oktober en strikt reseavrådan till Libanon. Efter gårdagens attack mot Golanhöjderna gick utrikesminister Tobias Billström ut med en påminnelse:

”Jag har sagt det flera gånger och jag säger det igen: det är nödvändigt för svenska medborgare att lämna Libanon respektive att avstå från att åka till landet i fråga. Vänligen hörsamma denna tydliga uppmaning från UD”, skrev han på X.

Följ ämnen i artikeln