Experten: Ovanligt många bajsutsläpp på senare år

Publicerad 11.48

Badavrådan i Stockholm i maj i år.

På grund av bajsvatten avråds det just nu från bad i flera populära turistkommuner.

Problem med avföringsbakterier i vattnet har varit ovanligt stora – men kan vara något vi får vänja oss vid.

– Det har varit värre i år och även förra året, när det regnade mycket, säger Mikael Krysell på Havs- och vattenmyndigheten.

På många håll i landet avråds det från bad just nu. Det gäller bland annat badplatser längs Västkusten och vid Vättern och Mälaren.

Orsaken är för höga halter av bajsbakterier, som E.coli- och koliforma bakterier, i vattnet, till följd av kraftiga skyfall under sommaren.

– Det hänger helt ihop med regnet. Regnar det mer så får vi mer av den här sortens problem. Det finns en stark korrelation mellan de två, säger Mikael Krysell, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Mikael Krysell, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Han säger att Sverige drabbats av fler extrema regnoväder än normalt, de senaste två somrarna.

– Det har varit värre i år och även förra året, när det regnade mycket, än vad det brukar vara. Det är ovanligt mycket just nu.

Det som händer vid kraftiga skyfall är att regnvatten spolar med sig föroreningar från land, oavsett om det sker via dagvattenbrunnar i tätorter eller om det kommer från jordbruk och kohagar som ligger nära badplatser eller vattendrag. Detta påverkar vattenkvaliteten negativt.

Släpper ut orenat avloppsvatten

Ett annan sak som ofta blir nödvändig i samband med skyfall är så kallad bräddning. Det är när orenat avloppsvatten släpps rakt ut eftersom avloppsledningar och reningsverk inte kan hantera vattenmängderna. Alternativet vore att avloppsvattnet riskerar att tränga upp i golv- och gatubrunnar och orsakar översvämningar.

Bild från ett utsläpp i Stockholm efter kraftiga regn för tre somrar sedan.

Bara i Stockholms län släpptes det under 2023 ut 66 miljoner liter orenat avloppsvatten i Mälaren genom bräddning, enligt SvD. Det motsvarar 26 stycken 50-metersbassänger med bajsvatten.

– Bräddning är som en säkerhetsventil när systemet är fullt. Det är inte önskvärt, men det är det mindre dåliga alternativet, säger Joakim Pramsten, enhetschef för utredningsenheten vid Stockholm vatten och avfall, till SvD.

Enligt Anders Lundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stad, är stadens vatten- och avloppsledningar inte rustade för det ökande antalet skyfall.

”Systemen storknar”

– De senaste åren har vi haft fler kraftfulla regn som i många fall gett översvämningar. Det gör att systemen storknar eftersom det bara finns en maximal mängd som man kan trycka ner i ett rör, säger han till SvD.

Just nu avråds det från bad vid 16 badplatser i Stockholms län, enligt Mikael Krysell.

– Så många ska det ju inte behöva vara när det är normalväder, så att säga.

Bad i Mälaren.

Problemet med skyfall som belastar vattenrening och vattenledningar kommer att tillta i takt med att klimatet förändras. Flera myndigheter, bland andra MSB, arbetar tillsammans med länsstyrelser och kommuner för att för att vattenförsörjning och avlopp ska klara av att möta framtidens extremväder. Men det tar tid.

– Jag tror att nästan alla kommuner har i planen att de på något sätt ska försöka förbättra sin kapacitet så att de klarar sådana här episoder också, säger Mikael Krysell.

– Jag är ingen avloppsexpert, men det är ganska dyrbart att dimensionera dem för sällsynta jätteflöden. I många fall blir de tvungna att brädda.

Tyvärr sker detta ofta i närheten av badplatser, visar en kartläggning som Aktuell hållbarhet gjort. Vid 12 svenska badplatser släpptes avloppsvatten ut mindre än 100 meter därifrån. Vid 88 badplatser skedde utsläppen inom 300 meter under 2022.

Undvik bad efter regn

Mikael Krysells rekommendation är att undvika bad kort efter ett kraftigare regn.

– Det är en risk att bada precis efteråt – på väldigt många ställen.

Rekommendationen är att titta på hur vattnet ser ut. Är vattnet grumligt på ett ställe där det inte brukar vara grumligt i vanliga fall är det ett dåligt tecken, säger han.

– Vet man att det har regnat precis innan och vattnet är grumligt, då ska man kanske akta sig för att bada. Då är risken väldigt hög att det spolats ut bakterier och liknande.

I övrigt bör man följa rekommendationerna. Om det avråds från bad bör man leta upp en annan badplats, menar han.

Man kan råka ut för ”klassisk magsjuka” efter bad i förorenat vatten.

”Klassisk magsjuka”

– Med tanke på att vi har så många badplatser så finns det säkert ett bad som inte ligger allt för långt bort som man kan uppsöka i stället. Det är det bästa egentligen.

De vanligaste symtomen, om man blir sjuk efter att ha svalt badvatten som innehåller en fekal förorening, är diarré, buksmärta, kräkningar, illamående och huvudvärk.

– Man kan få en klassisk magsjuka helt enkelt. Det är kanske inte livsfarligt, men det är otrevligt och kan sitta i ett tag.

– Risken är allra störst för barn, som antagligen är känsligare, och husdjur för den delen, säger Mikael Krysell.

E. colibakterier finns i avföringen hos människor och varmblodiga djur.