Christopher Johansson, 49, döms till livstids fängelse för hemtjänst-mordet

Uppdaterad 12.57 | Publicerad 10.56

Vårdaren åkte ut på ett hembesök hos den 94-åriga kvinnan i Strömstad.

Därefter ska han ha kvävt henne med plastfolie och spelat in delar av händelsen på film.

Nu döms Christopher Johansson, 49, till livstids fängelse för mordet.

Det var i november förra året som kvinnan hittades död i sitt hem. Inledningsvis trodde man att hon dött av naturliga orsaker.

Därefter skickade den hemtjänst-anställde vårdaren, Christopher Johansson, en film som enligt honom visade mordet till en Fortnite-grupp.

”Lindat plastfolie runt hennes huvud”

Aftonbladet har tidigare pratat med Alexandra som var med i gruppen. Hon ringde upp honom och spelade in när han erkände brottet.

– Han berättade att han hade lindat plastfolie runt hennes huvud och att hon hade kvävts. Han hade använt plastfolie för att det inte skulle finnas några spår efteråt, sa Alexandra.

Hon säger att hon gjorde detta ”för samhällets skull”.

– Jag hoppades in i det sista att det skulle visa sig att det inte var sant, att allt var påhittat. Men det visade ju sig att det var sant, säger Alexandra i podden Aftonbladet Krim.

Alexandra, 44, spelar Fortnite varje dag. Det var i en Fortnite-grupp på nätet som hon hörde talas om mordet.

Nu döms Christopher Johansson till livstids fängelse i Uddevalla tingsrätt. Han ska också betala skadestånd på 110 000 kronor vardera till kvinnans anhöriga och ersätta dödsboet för begravningskostnaderna.

”Händelsen ägde rum i kvinnans egen bostad, där 49-åringen befann sig i sitt arbete med uppgift att hjälpa kvinnan. Det måste ha varit förenat med en stark dödsångest och ett svårt lidande för kvinnan”, skriver tingsrätten.

Intresserat sig för grova våldsbrott

Christopher har också intresserat sig för tortyr, mord och andra grova våldsbrott långt innan han kvävde den 94-åriga kvinnan.

Något som bland annat framgår i chattkonversationer från utredningen. Men Rättsmedicinalverket har slagit fast att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället.

Christopher nekar till mordet. Han erkänner dock att han lindat plastfolie runt kvinnans huvud vid ett tidigare tillfälle, men att det inte lett till hennes död.