Kvävde 94-åring – döms till livstid för mord

TT

Uppdaterad 13.54 | Publicerad 11.02

Uddevalla tingsrätt dömer en man i 50-årsåldern till livstids fängelse för mord på en äldre kvinna i Strömstad. Arkivbild.

En 94-årig kvinna dog av kvävning i sitt hem i Strömstad. En mobilfilm delad på nätet avslöjade att hon blev mördad.

Nu döms en tidigare hemtjänstanställd till livstids fängelse för mord, meddelar Uddevalla tingsrätt.

Mannen, som är i 50-årsåldern, döms för att ha kvävt kvinnan till döds i november förra året.

Han hade då en tillfällig anställning inom den kommunala äldreomsorgen i Strömstad, och det var i samband med ett hembesök hos kvinnan som mordet ägde rum, enligt tingsrätten, som beskriver gärningen som ”särskilt hänsynslös”.

Mannen ska ha filmat delar av händelseförloppet och spridit filmen i en datorspelsgrupp. När polisen via filmen fick kännedom om mordet flera veckor senare hade kvinnan redan kremerats, i tron att hon dött en naturlig död.

Hade aldrig upptäckts

I domen konstaterar tingsrätten att mannen kvävt kvinnan på ett sätt som inte lämnade några synliga spår och att mordet med stor sannolikhet aldrig skulle ha upptäckts om han inte avslöjat sig själv.

Den övriga bevisningen består bland annat av texter som innehåller beskrivningar av grova våldsbrott och som enligt åklagaren visar att mannen under en längre tid haft detta som intresse.

– Det finns ett intresse av att skriva och ta del av berättelser som handlar om hur människor plågas och dödas och mördas, sade åklagare Daniel Veivo Pettersson till TT i samband med att rättegången avslutades.

”Var försvarslös”

Tingsrätten konstaterar att kvinnan varit försvarslös.

”Det måste ha varit förenat med en stark dödsångest och ett svårt lidande”, skriver man i ett pressmeddelande och tillägger att detta motiverar livstidsstraffet.

Han ska även betala skadestånd på 110 000 kronor vardera till den mördade kvinnans två barn.

Mannen nekar till mord. Han har under rättegången bekräftat att det är han som har filmat kvinnan, men att detta varit vid ett annat tillfälle och att hon inte dog.

”Domen kommer att överklagas. Vår uppfattning är att tingsrätten gjort en felaktig värdering av bevisningen”, skriver mannens advokat Elin Hagström i en skriftlig kommentar till TT.