Ukrainsk politiker mördad – 18-åring i solhatt misstänkt

Publicerad 07.29

Övervakningsbilder av den utpekade mördaren.

Nyligen orsakade Irina Farion skandal när hon kritiserade ukrainska soldater för att de pratade ryska.

För en vecka sedan mördades den välkända 60-åriga språkprofessorn i Ukraina.

Nu pekas en 18-åring i solhatt ut som Farions mördare.

Följ ämnen
Ukraina

Filologen Irina Farion var en mycket välkänd förespråkare för det ukrainska språket. Hon satt en tid i landets parlament för högerpartiet Svoboda och var tidvis programledare.

I årtionden har hon kritiserat ukrainare som pratat ryska, och har bland annat uttryckt sitt ogillande mot ukrainare som gett sina barn ryska namn.

Hösten 2023 orsakade hon stor skandal när hon i tv gick till frontalangrepp mot ukrainska soldater som pratade ryska med varandra:

– Jag kan inte kalla dem ukrainare om de inte pratar ukrainska. Varför är de så abnorma? sade hon då enligt BBC Russian Service.

Tusentals ukrainare närvarade vid begravningen av Irina Farion.

När Irina Farion mördades i hemstaden Lviv i västra Ukraina pågick fortfarande en rättslig utredning mot henne som gällde ärekränkning av soldater, men hon hade återfått sitt jobb som hon först avskedades från.

På kvällen den 19 juli sköts hon i huvudet på sin egen bakgård, och dog strax efter på sjukhus. Tre dagar senare följde tusentals ukrainare hennes kista till begravningsceremonin, många av dem grät.

Efter en omfattande polisjakt greps i torsdags 18-årige Vjatjeslav Zintjenko i den östukrainska staden Dnipro, misstänkt för mordet. Vid en presskonferens framkom det att 18-åringen iförd solhatt och skyddsglasögon hade bevakat Farion i en månad före dådet och hyrt tre olika lägenheter i Lviv.

Övervakningsbild tagen samma dag som mordet skedde.

När 18-åringen häktades i går fredag förnekade han inför rätten och närvarande journalister att han hade skjutit Farion.

En nynazistisk organisation uppgav kort efter mordet i ett tillkännagivande att en ”självständig anhängare” hade tagit på sig mordet. Det är ännu oklart om det rör sig om Zintjenko.

Vice rikspolischef Andrej Nebitov sade i dag lördag att 18-åringen hade utfört mordet på beställning, enligt Ukrainskaja Pravda.