Tusentals ukrainare kräver fångutbyte

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-07-29 11.19

Soldater som kräver att Ukraina gör mer för att få till en fångutväxling med Ryssland.

Tusentals soldater och andra ukrainare har samlats i Kiev för att hedra minnet av de krigsfångar som dog i en attack mot ett ryskt fängelse 2022. De kräver att regeringen gör mer för att få till ett fångutbyte med Ryssland.

Fler än 50 krigsfångar dog när en bomb exploderade i ett fängelse i östra Donetsk-regionen i slutet av juli 2022. I söndags samlades tusentals soldater och vanliga ukrainare för att hedra minnet av dödsoffren. Samtidigt uppmanade de Ukrainas regering att arbeta hårdare för att få tillbaka de som fortfarande sitter fängslade i Ryssland.

– De måste veta att vi gör allt för att få dem frigivna, sade sergeanten Kyrylo Masalitin som överlevde explosionen i Olenivka-fängelset.

Omkring 900 soldater som belägrade stålverket Azovstal när ryska trupper intog Mariupol i maj 2022 sitter fortfarande fängslade. I söndags slöt 300 soldater från Azovregementet upp i en formation för att hedra sina kamrater, rapporterar AP. Soldaterna reciterade en bön innan de höll upp röda bloss.

Ryssland har hela tiden hävdat att explosionen i Olenivka-fängelset orsakades av en ukrainsk projektil. Men enligt AP, som har intervjuat flera överlevare, anhöriga och utredare, finns bevis på att ryska styrkor låg bakom explosionen. Nyhetsbyrån har också tagit del av en FN-analys som drar samma slutsats.

Kampanjen ”Befria Azov” har blivit en högljudd påtryckningsgrupp som varje vecka håller demonstrationer i Kiev.