Kräver livstid för hemtjänstmord – dom i dag

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 05.30

Åklagare Daniel Veivo Pettersson under en av rättegångsdagarna i Uddevalla tingsrätt, där en tidigare hemtjänstanställd står åtalad misstänkt för mord. Arkivbild.

En hemtjänstanställd misstänks ha kvävt en äldre kvinna till döds under ett hembesök i Strömstad. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse för mord och i dag faller domen.

Den äldre kvinnan dog i november förra året. Delar av mordet har mannen, enligt åklagaren, filmat och spridit i en datorspelsgrupp. Det var också så polisen fick kännedom om händelsen. Då hade kvinnan redan kremerats, i tron att dödsfallet var naturligt.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte har lidit av en allvarlig psykisk störning. När rättegången avslutades vid Uddevalla tingsrätt yrkade åklagare Daniel Veivo Pettersson på att han ska dömas till lagens strängaste straff.

– Med tanke på straffvärdet och hur den här gärningen är begången så är det livstids fängelse, sade Daniel Veivo Pettersson när rättegången avslutades.

Händelsen har väckt starka känslor i Strömstad.

– Det är en extremt förfärlig gärning som åtalet gäller. Vi tänker mycket på anhöriga och det har väckt många känslor och tankar i vår personalgrupp, har Helena Lilliebjelke, socialchef i Strömstads kommun, tidigare sagt till TT.

Den åtalade är häktad i väntan på dom. Han nekar till mord.