Åklagare yrkar på livstid för hemtjänstmord

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 2024-07-23 10.43

Åklagare Daniel Veivo Pettersson på väg in i rättssalen i Uddevalla tingsrätt. Arkivbild.

En tidigare hemtjänstanställd, som står åtalad för att ha kvävt en kvinna till döds i hennes hem, ska dömas till livstids fängelse för mord. Det yrkade åklagarsidan på när rättegången avslutades på tisdagen.

Mannen, som är i 50-årsåldern, var tidigare anställd inom den kommunala hemtjänsten i Strömstad och mördade enligt åtalet kvinnan i samband med ett hembesök i november förra året.

Rättegången i Uddevalla tingsrätt har pågått sedan i juni med paus för att invänta ett utlåtande från Rättsmedicinalverket som kom för några dagar sedan.

– Utlåtandet konstaterar att det inte har förelegat en allvarlig psykisk störning i lagens mening, och det gör att fängelse kan dömas ut. Med tanke på straffvärdet och hur den här gärningen är begången så är det livstids fängelse, säger chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson till TT.

Delar av händelseförloppet har mannen enligt åklagaren filmat och spridit i en datorspelsgrupp. Det var genom filmen som polisen fick kännedom om mordet. Vid det laget hade kvinnan redan kremerats, i tron om att dödsfallet var naturligt.

Intresse för våld

Den åtalade är fortsatt häktad i väntan på dom. Han nekar till mord.

“Yrkandet är därför att åtalet för mord skall ogillas. Däremot erkänner min klient att han gjort sig skyldig till den gärning som beskrivs i åtalet, men att detta har varit vid en annan, tidigare tidpunkt, och att detta inte lett till döden”, skriver försvarsadvokat Elin Hagström i en kommentar till TT.

I bevisningen mot mannen hänvisar åklagaren till texter som innehåller beskrivningar av grova våldsbrott.

– Det finns ett intresse av att skriva och ta del av berättelser som handlar om hur människor plågas och dödas och mördas, säger Daniel Veivo Pettersson.

Händelsen har väckt starka känslor. Inom hemtjänsten i Strömstad har medarbetare fått extra stöttning sedan utredningen startade mot mannen.

– Det är en extremt förfärlig gärning som åtalet gäller. Vi tänker mycket på anhöriga och det har väckt många känslor och tankar i vår personalgrupp, säger Helena Lilliebjelke, socialchef i Strömstads kommun.

Rutiner har följts

Kommunen har gjort en egen utredning efter händelsen.

– Vår interna utredning visar att vi har följt de rutiner vi har och att personen uppfyllde alla krav och fick goda referenser från tidigare anställningar. Det var inget avvikande i det, säger Lilliebjelke.

I samband med att händelsen uppdagades fick personalen många frågor både från hemtjänstmottagare och anhöriga.

– Det har handlat mycket om att våra medarbetare har fått extra stöd i hur de kan möta oron.

Dom meddelas den 30 juli.

Följ ämnen i artikeln