Israel i attack mot Hizbollah-befäl i Beirut

TT-AFP

Publicerad 2024-07-30 12.12

En man genomsöker ett förstört våningsplan i en byggnad som träffades i Israels flygangrepp mot ett Hizbollahfäste söder om Beirut på tisdagen.

Israel har utfört en attack riktad mot en ledande befälhavare inom Hizbollah i Libanons huvudstad Beirut. Minst tre civila har dödats och över 70 skadats i attacken, enligt Libanon.

Det är oklart om Israels måltavla dödats.

Hizbollah-befälet anklagas av Israel för att ha legat bakom den dödliga attacken i helgen mot de av Israel annekterade Golanhöjderna.

”IDF (Israels militär) har utfört en attack i Beirut mot en befälhavare som var ansvarig för morden på barn i Majdal Shams och mord på ytterligare ett stort antal civila israeler” skriver IDF i ett uttalande.

Attacken riktades mot en byggnad i ett Hizbollah-fäste i Beiruts södra förorter. En AFP-fotograf i Beirut uppger att den översta våningen i en åtta våningar hög byggnad träffats.

Måltavlan namnges som Fuad Shukr. Han ska ha överlevt attacken, uppger en källa som står nära Hizbollahrörelsen för nyhetsbyrån AFP.

Men Israel hävdar att man ”eliminerat” Shukr.

USA, som har satt ett pris på Shukrs huvud, har beskrivit honom som en ”högt uppsatt rådgivare” till Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Översta våningen träffad

Libanons premiärminister Najib Mikati fördömer attacken som han beskriver som en ”kriminell handling” och en i ”raden av aggressiva angrepp där civila dödats i tydliga brott mot internationell rätt”. Även Hizbollahs allierade Iran fördömer vad landet beskriver som en ”ondskefull” attack.

Från USA uttrycks oro över situationen i regionen. Men ett fullskaligt krig är inte oundvikligt, tillägger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Israel har varnat för att man skulle svara med kraft på helgens attack mot Majdal Shams på Golanhöjderna, där tolv barn mellan tio och sexton år dödades när en raket i lördags slog ner vid en fotbollsplan.

Daglig beskjutning

Efter den israeliska vedergällningsattacken i Beirut säger Israels försvarsminister Yoav Gallant att Hizbollah passerade ”en röd linje” i och med attacken mot Majdal Shams.

Den Iranstödda milisgruppen har nekat till att man legat bakom attacken, men har uppgett att man samma dag attackerat militära israeliska mål. Flera bedömare har spekulerat i att det kan har varit en missriktad Hizbollahraket som slog ner i Majdal Shams.

Israel och Iranstödda Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra över gränsen sedan Gazakriget inleddes efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.