Netanyahu utlovar kraftfullt svar på Golanattack

TT TT-AFP

Publicerad 2024-07-29 17.02

sraels premiärminister Benjamin Netanyahu möttes av protester då han under måndagen besökte Majdal Shams på Golanhöjderna, där 12 barn och ungdomar dödades i en raketattack i lördags.

Israel kommer att svara med kraft på helgens dödliga attack mot Golanhöjderna. Det säger Benjamin Netanyahu under sitt besök i det drabbade området.

Men premiärministern möttes också av protester.

Tolv barn mellan tio och sexton år gamla dödades när en raket i lördags slog ner vid en fotbollsplan i Majdal Shams på de av Israel annekterade Golanhöjderna.

I staden bor främst arabisktalande druser.

”Precis som alla israeliska medborgare, och som många runt om i världen, skakades vi djupt av det här fasansfulla dådet”, sade Netanyahu under sitt besök på måndagen i Majdal Shams enligt ett uttalande.

”Dessa barn är våra barn. Staten Israel kommer inte, och kan inte, låta det här passera. Vi kommer att svara, och det hårt”, tillade han.

Protester

När Netanyahu anlände till platsen möttes han också av protester. Omkring 200 personer som samlats utanför avspärrningarna skanderade ”Försvinn, mördare!”, rapporterade den israeliska tidningen Haaretz.

Många av invånarna i Majdal Shams accepterar inte Israels överhöghet över Golanhöjderna, som landet tog från Syrien under sexdagarskriget 1967 och senare annekterade.

Israels militär har pekat ut Hizbollah som ansvarig för lördagens raketattack. Den Libanonbaserade islamistiska milisgruppen har nekat bestämt till anklagelsen men har uppgett att man attackerat militära israeliska mål samma dag.

Daglig beskjutning

Bedömare har spekulerat i att det kan ha varit en missriktat Hizbollahraket som slog ner i Majdal Shams. Bland andra EU har manat till en oberoende internationell utredning av händelsen.

Israel och Iranstödda Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra över gränsen sedan Gazakriget inleddes efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.

ANNONS