Kravallpolis på plats i Southport – sammandrabbningar mellan polis och högerextrem grupp

Uppdaterad 00.26 | Publicerad 2024-07-30 21.45

Tegelstenar, flaskor och stenar har kastats mot polis utanför en moské i Southport, skriver Sky News.

Spänningar har blossat upp mellan en polis och en stor grupp människor som tillhör den islamofobiska och högerextrema organisationen English Defence League.

Enligt Sky News kan man se en polis med blod i ansiktet, och ett antal poliser har fått lindriga skador, det är dock oklart hur många.

På platsen har även smällare hörts och folk uppges försöka välta en polisbil. Polishundar har satts in, och minst ett polisfordon är i brand.

Folk ska ropa ”Ge inte upp” och ”Engelsk till jag dör” på platsen. Polisen i Merseyside har enligt Sky News sagt att upploppet började när en stor grupp människor, som tros vara anhängare av den islamofobiska och högerextrema organisationen English Defence League, började kasta föremål mot moskén.

Vid 22:15-tiden uppger The Guardian att polisen har röjt området direkt utanför moskén, men att folk fortfarande kastade stenar mot polisen.

Senare på kvällen, när det börja mörkna, ska antalet personer på gatan tunnat ut och stämningen ska vara lugnare, skriver The Guardian. Människorna, som nu rörde sig i mindre grupper, ska ha brutit sig in i en butik på vägen från moskén, enligt tidningen. De ska även ha tänt eldar och rivit ner staket hos stadens invånare. The Guardian skriver att polisen även då hade svårt att få situationen under kontroll.

Efter dödliga knivattacken

Tre små flickor har dött efter en knivattack i Southport under måndagen. På sociala medier har ett namn cirkulerat, något som polisen nu bekräftar är falskt.

”Ett namn har delats på sociala medier i samband med den misstänkte för händelsen i Southport. Detta namn är felaktigt och vi uppmanar folk att inte spekulera i detaljer kring händelsen medan utredningen pågår”, skrev polisen i ett pressmeddelande under tisdagen.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer skriver i ett inlägg på X under tisdagskvällen att upploppsmakarna kommer att känna ”lagens fulla kraft”.

”De som har förstört vakan för offren med våld och kriminellt beteende har förolämpat samhället som sörjer”, skriver han i inlägget.

Enligt Sky News har det spridits falska påståenden om att den pojke som är misstänkt var en asylsökande som hade anlänt till Storbritannien med båt på nätet.

– Vi har redan sagt att den gripna personen är född i Storbritannien och spekulationer hjälper ingen just nu. Det är sjukt att se detta hända i ett samhälle som har ödelagts av den tragiska förlusten av tre unga liv, säger biträdande polischef Alex Goss.

Under tisdagskvällen hölls en minnesstund för de tre offren i Southport. Under kvällen kunde polisen gripa en man i 30-årsåldern misstänkt för knivinnehav, skriver Sky news. Kniven har beslagtagits av polisen.