Sköt ihjäl officer i Berlin – nu välkomnas torpeden hem av Putin

Publicerad 00.31

För fem år sedan sköt han ihjäl en officer i en park i Berlin mitt på ljusa dagen.

Två år senare dömdes han till livstid fängelse.

I dag välkomnades torpeden hem – av Vladimir Putin.

Följ ämnen
Ryssland

Det har skett en historisk fångväxling mellan ett antal västländer och Ryssland.

26 fångar har utväxlats mellan USA, Ryssland, Norge, Polen, Tyskland, Slovenien och Belarus.

Bland de mest uppmärksammade finns en rysk torped, ett spionpar och en hackare.

Sköt ihjäl officer

Den föredetta FSB-översten Vadim Krasikov, 58, har varit en av de som varit högst prioriterad att få hem av Moskva enligt CNN.

Krasikov dömdes i 2021 till livstid fängelse i Tyskland efter att skjutit ihjäl den tjetjensk-georgiske officeren Zelimkhan “Tornike” Khangoshvili i Berlin mitt på dagen i en park.

Mordet skedde 2019 och beskrivs av domstolen som en ”avrättning”.

Vadim Krasikov.

Mordoffret stred för Georgien när Ryssland invaderade landet 2008 och betraktades som en terrorist av Ryssland. Han var även plutonbefäl under andra Tjetjenienkriget som bröt ut 1999.

Enligt den tyska domstolen så mördade Krasikov för den ryska staten.

Så sent som 2022 försökte Moskva få hem torpeden. Då var det i samband med fångutväxlingen av WNBA-spelaren brittney Griner och ryska vapenhandlaren Viktor Bout.

I samma förhandling försökte USA få hem marinkårssoldaten Paul Whelan i utbyte med Krasikov. Den utväxlingen gick inte i lås och båda fortsattes fängslade fram till nu.

Erkände spioneri

Två andra ryska medborgare som fick komma hem var spionparet Artem Dultsev och Anna Dultseva.

De spionerade tillsammans åt Ryssland i Slovenien.

Artem Dultsev levde under alter egot Ludvig Gish, en IT-affärsman.

Artem Dultsev och Anna Dultseva går av planet på rysk mark.

I veckan erkände han sitt brott och dömdes till ett och ett halvt års fängelse av rätten i Ljubljana. I domen ingick en utvisning till Ryssland och ett inreseförbud på fem år.

Anna Dultseva erkände spioneri samma dag som hennes make och fick samma dom. Hennes alter ego, Maria Rosa Mayer Muños, ägde ett online-galleri och sålde konst.

Parets faktiska ålder, eller huruvida de är ett par på riktigt, är okänt. De ska dock ha två barn som gick på en internationell skola i Ljubljana, enligt AP.

Dömd till 27 år

Roman Seleznev, 40, är en dömd rysk hackare och kreditkorts-bedragare som avtjänade ett 27 år långt fängelsestraff i USA.

Seleznev greps på och utlämnades från Maldiverna 2014. Han dömdes i USA i april 2017 för att ha hackat datorer för att stjäla och sälja kreditkort.

I november samma år fick han ytterligare en dom, 14 år i fängelse. Den gällde hans delaktighet i ett cyberbedragnings-nätverk samt för att ha bedragit banker på miljonsummor.

Roman Seleznev.

Starka reaktioner

Sammanlagt är det 26 personer som utväxlats.

Några av de som får komma hem till väst är bland annat den amerikanska Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich, 32.

En annan är amerikanske marinkårssoldaten Paul Whelan, 54. Även ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza, 42, släpptes från ryskt fängelse.

FN:s människorättskommissarie Volker Türk har uttryckt en lättnad till TT.

Samtidigt måste ”alla journalister och försvarare av mänskliga rättigheter som fängslas bara för att de gör sitt jobb måste friges”, säger han.

Steffen Hebestreit, talesperson för den tyska regeringen, har sagt att ”inte var ett lätt beslut” att släppa Vadim Krasikov.

Julia Navalnaja, änka efter den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, har uttryckt glädje över att politiska fångar i Ryssland nått frihet.

Följ ämnen i artikeln