Ryssland släpper Gershkovich i stor fångutväxling

Uppdaterad 16.17 | Publicerad 13.45

 Evan Gershkovich.

Ryssland släpper nu den amerikanske journalisten Evan Gershkovich fri i en stor fångutväxling, rapporterar Bloomberg.

Även den tidigare amerikanske marinsoldaten Paul Whelan och Putinkritikern Vladimir Kara-Murza släpps.

Totalt ska 26 personer ingå i utväxlingen, rapporterar flera medier.

Följ ämnen
Ryssland

Den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich greps under en reportageresa i Ryssland i mars 2023. Ryska myndigheter hävdade att han samlat hemlig information på uppdrag av USA.

Sedan dess har han suttit i fångenskap och åtalades på oklara grunder för spioneri.

 Evan Gershkovich dömdes nyligen till ett 16 års fängelsestraff i Ryssland.

Bara för några veckor sedan dömdes han och skulle avtjäna ett 16 år långt fängelsestraff i Ryssland.

Men nu släpps han fri, tillsammans med bland annat den tidigare amerikanske marinsoldaten Paul Whelan och den rysk-brittiske journalisten Vladimir Kara-Murza, uppger källor för Bloomberg.

Paul Whelan.

Fängslad sedan 2018

Whelan har suttit fängslad i landet sedan 2018 efter att han greps av den ryska säkerhetstjänsten FSB vid ett hotell i Moskva.

Även han är dömd till 16 års fängelse för spioneri – anklagelser som USA tillbakavisat. Whelan är amerikansk, brittisk, irländsk och kanadensisk medborgare.

Putinkritikern Vladimir Kara-Murza.

Kritiserade Putin – fick 25 års fängelse

I april 2023 dömdes Putinkritikern Vladimir Kara-Murza till 25 års fängelse för förräderi, efter att ha fördömt det ryska invasionskriget mot Ukraina.

I maj tilldelades han Pulitzerpriset för sina kolumner i The Washington Post. Kara-Murza har också utsatts för förgiftning vid två tillfällen, 2015 och 2017.

CBS News rapporterar samtidigt att den rysk-amerikanska journalisten Alsu Kurmasheva också ingår i utväxlingen. Hon har anklagats för att sprida falsk information om rysk militärverksamhet och dömdes nyligen till 6,5 års fängelse i Ryssland.

Totalt 26 personer

I utbyte väntas flera ryska medborgare lämnas över till Ryssland, skriver CBS News. Många av dem ska vara kopplade till rysk underrättelseverksamhet.

Ett namn som lyfts är Vadim Krasikov. Han dömdes till livstids fängelse efter att ha mördat den georgiske medborgaren Zelimkhan Khangoshvili i Tyskland 2019. Mordet ska ha utförts på uppdrag av ryska myndigheter.

Den turkiska underrättelsetjänsten MIT bekräftar för Reuters att de samordnar utbytet och ett ryskt regeringsplan ska ha landat i huvudstaden Ankara. Totalt ska 26 personer ingå i utväxlingen, varav två är barn, rapporterar bland andra Al Jazeera.

Under den senaste veckan har det ryktats om att en stor fångutväxling mellan länderna efter att fångar flyttats mellan fängelser. Reuters har tidigare rapporterat att Belarus, Tyskland och Slovenien kan vara involverade.

Följ ämnen i artikeln