Gershkovich fri i jättelik fångutväxling

TT

Uppdaterad 18.16 | Publicerad 13.50

Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som suttit fängslad i Ryssland sedan han greps i mars 2023.

Den största fångutväxlingen mellan Ryssland och västländer sedan kalla krigets slut har slutförts.

Bland de släppta finns den amerikanske journalisten Evan Gershkovich.

Plågan för de fångar som hållits i ryska fängelser är över, säger USA:s president Joe Biden.

Den massiva fångutväxlingen med sammanlagt 26 fångar – tio ryska medborgare, varav två underåriga och 16 fångar från flera västländer, slutfördes på torsdagseftermiddagen.

Turkiets underrättelsetjänst var avgörande i den praktiska fångutväxlingen . Förutom Ryssland och USA så har Norge, Polen, Tyskland, Slovenien och Belarus varit inblandade i uppgörelsen.

Stort hemlighetsmakeri

Först sent på torsdagseftermiddagen kunde nyheten förmedlas, på grund av säkerhetsarrangemang och hemlighetsmakeri kring fångutväxlingen.

Två av dem som ingår i fångutväxlingen är den amerikanske journalisten Evan Gershkovich och den tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan.

Gershkovich, som arbetar för The Wall Street Journal, greps i samband med en reportageresa i Jekaterinburg våren 2023.

Ryska myndigheter hävdade utan bevis att Gershkovich samlade hemlig information på uppdrag av USA. Den 19 juli dömdes han till 16 års fängelse efter att på oklara grunder stått anklagad för spioneri.

Dömd i Tyskland

Ryssland i sin tur väntas bland annat få Vadim Krasikov fri. Krasikov dömdes 2021 för att ha mördat en tjetjen i en park i Berlin på en uppenbar order från rysk säkerhetstjänst.

Vita huset kallade fångutväxlingen för ”historisk”, och president Biden sade i ett kort uttalande att överenskommelse var en ”diplomatisk bedrift.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre, som varit delaktig i förhandlingarna, var mycket nöjd när utväxlingen var klar:

– Norge har bidragit till att ett betydande antal ryska och utländska människorättsaktivister och journalister, som suttit fängslade i Ryssland en längre tid, nu får resa ut och till frihet.

Nyhetsbyrån Bloomberg var först med att rapportera om att en fångutväxling skulle ha inletts, även om flera nyhetsorganisationer i bland annat USA kände till att den pågick. Anledningen var en försiktighetsåtgärd, då Moskva vid tidigare tillfällen avbrutit föreslagna fångutväxlingar.

Whelan och Kara-Murza

I utväxlingsuppgörelsen ingår även den amerikanske tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan. Han greps av ryska säkerhetstjänsten FSB utanför ett hotell i Moskva i december 2018 när han besökte staden för att gå på en väns bröllop.

Whelan dömdes i juni 2020 till fängelse och straffarbete i 16 år för spioneri.

Belarus släppte den tyske medborgaren Rico Krieger, som hotades med dödsstraff i Belarus sedan han misstänktes ha fotograferat militära anläggningar i landet.

Ryssland släppte också den politiska fången Vladimir Kara-Murza. Han dömdes i april 2023 till 25 års fängelse för förräderi efter att ha fördömt det ryska invasionskriget mot Ukraina.