Tiktok-konton bakom upploppen – efter knivdådet i Southport

Publicerad 2024-08-01 21.20

Våldsamma upplopp har skakat Storbritannien efter de brutala knivmorden i Southport.

Fel gärningsman har pekats ut och desinformation har spridits efter dådet.

Nu har Sky News lyckats identifiera ett nätverk av anonyma Tiktok-profiler, som påstås ha orkestrerat kravallerna.

– Det är en grupp individer som är absolut inställda på våld, säger brittiske premiärministern Keir Starmer.

Våldsamma demonstrationer har brutit ut på olika håll i Storbritannien efter knivdådet, där 17-årige Axel Rudakubana dödade tre flickor i en dansstudio på måndagen.

Kaos bröt ut på tisdag kväll när supportrar till den högerextrema organisationen English Defence League attackerade stadens moské. 39 poliser skadades i kravallerna.

”Vi har svikit vårt land" och ”Stoppa båtarna”, skanderade demonstranterna som ska ha kastat bengaler, då felaktiga uppgifter spreds om vem som var gärningsmannen.

I Southport och London har demonstrationerna varit våldsamma. Bengaler och glasflaskor kastades vid Downings Street i London på onsdag kväll.

Enligt Sky New har det felaktigt spridits uppgifter att gärningsmannen var asylsökande och hade kommit till Storbritannien med båt.

Försöker vilseleda genom Tiktok

Sky News har lyckats spåra ett nätverk av anonyma Tiktok-konton, som driver på oroligheterna i städer över hela landet. Före upploppet publicerade ett anonymt Tiktok-konto med användarnamnet @quercrqfi6j bilder som uppmanade till massutvisning, och att människor ska bära masker och samlas på Southports Luke Road, Sky News.

Innehåll som först dök upp på Tiktok-kontot delades sedan av större konton på X, där ytterligare en mycket större publik såg uppmaningarna.

Under onsdagen utbröt våldsamma demonstrationer på Downing Street i London.

Flera nystartade Tiktok-konton liknar @quercrqfi6j, som publicerar innehåll i identiskt format som det ursprungliga kontot.

Från dessa inlägg verkar det som att en enda person eller grupp använder vilseledande taktik för att replikera upploppet i Southport i flera städer, enligt Sky News.

”Det är helt oacceptabelt att förvandla [rätten att protestera] till kriminella handlingar, inklusive incidenter av brottslig skada, rasistiska övergrepp och hot. Detta kommer inte att tolereras i Hampshire och Isle of Wight”

I går kväll var det också oordning utanför Downing Street, i Hartlepool, Manchester och Southend i Essex.