17-åring häktad för knivdåd i Southport

TT

Uppdaterad 14.09 | Publicerad 01.22

Den 17-årige pojke som misstänks ha mördat tre flickor i brittiska Southport i måndags har häktats.

Dådet har chockat hela Storbritannien. På tisdagen bröt våldsamma kravaller ut i Southport, drivna av falska rykten om gärningsmannens identitet som cirkulerat på nätet. Enligt polisen tros kravallmakarna ha varit del av en högerextrem grupp.

Över 50 poliser skadades, varav ett 20-tal fick föras till sjukhus, när demonstranterna kastade tegelstenar och flaskor mot dem. Soptunnor och bilar stacks i brand och en affär blev länsad.

Sent på onsdagskvällen hade våldet spridit sig till huvudstaden. Ett hundratal demonstranter kastade ölburkar och bengaler nära premiärministerns residens på Downing Street i London. Över 100 personer greps, bland annat misstänkta för att ha attackerat räddningspersonal, uppger Londonpolisen.

Även i staden Hartlepool i nordöstra England uppstod oroligheter i samband med demonstrationer av högerextrema grupper, som kopplar knivattacken till invandring. Den häktade 17-åringen är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

På torsdagen kallade Storbritanniens premiärminister Keir Starmer polischefer till ett akut möte för att diskutera de pågående oroligheterna.