Kravaller i Southport drivna av falska rykten

TT-AP

Publicerad 03.05

Våldsamma protester i Southport på tisdagskvällen.

De oroligheter som utbröt i sorgens Southport på tisdagskvällen var drivna av falska rykten, uppger den brittiska polisen.

Tre flickor dog och åtta skadades i knivdådet i en dansstudio.

Oroligheterna utbröt sent på tisdagskvällen när en grupp människor samlades utanför en moské, direkt efter det att en manifestation för offren för knivdådet hållits. Tegelstenar kastades mot moskén och mot poliser, och en polisbil stacks i brand.

22 poliser skadades i oroligheterna, varav åtta drabbades av allvarligare skador såsom frakturer och hjärnskakningar. Två polishundar skadades också av tegelstenar och en fick brännskador.

Polisen: Mycket spekulationer

Enligt polisen tros kravallmakarna vara del av en högerextrem grupp – och oroligheterna tros ha inspirerats av rykten om identiteten på tonåringen som gripits, misstänkt för knivdådet.

– Det har förekommit mycket spekulationer om den 17-åriga pojke som för närvarande är frihetsberövad av polisen, vilket vissa individer använder för att föra ut våld och oreda på våra gator, sade Alex Goss, polischef i området Merseyside, som innefattar Southport.

Polisen har tidigare förkastat påståenden som cirkulerat på nätet om att den misstänkta pojken skulle ha varit asylsökande, och sagt att han är född i Storbritannien. De har även sagt att ett namn som spridits och påståtts vara namnet på den misstänkte i var felaktigt.

”En minoritet av människor försöker framställa det som att denna avskyvärda handling på något sätt är relaterad till det muslimska samfundet. Det är den inte, och vi får inte låta dem som försöker så splittring och sprida hat använda detta”, skriver organisationen Liverpool region mosque network på X.

Tre flickor döda

Även premiärministern Keir Starmer fördömde kravallerna och sade att folkmassan hade kapat det som tidigare varit en fredlig minnesstund för att sörja offren för knivdådet.

Det var på måndagen som gärningsmannen gick till attack mot ett dans- och yogaevenemang med Taylor Swift-tema för barn. Tre flickor i åldrarna sex till nio år dog och ytterligare åtta skadades, för fem av dem bedöms tillståndet som kritiskt. Även två vuxna skadades.