Agnes Wold får skampriset Rosa Tisteln: ”De vill tysta mig”

Uppdaterad 14.45 | Publicerad 12.32

Agnes Wold.

Professorn Agnes Wold har tilldelats utmärkelsen Rosa Tisteln av RFSL Stockholm.

– De vill tysta mig, säger hon till TV4 Nyheterna.

Skampriset Rosa Tisteln delas årligen ut till en person eller organisation som av RFSL Stockholm anser under året gjort någonting negativt för hbtqi-personers rättigheter.

Under onsdagen stod det klart att det blir Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, som tilldelats årets pris.

Anledningen är att Wold, enligt RFSL Stockholm, motarbetat könstillhöriglagen som antogs i våras.

Organisationen menar även att Wold utnyttjar sin plattform för att nå ut med åsikter kring ämnen utanför hennes område, samt att hon sprider myter och desinformation på transpersoners bekostnad.

Wold: ”De vill tysta mig”

RFSL Stockholm anser att problematiken nådde sin höjd i och med en krönika som Wold skrev i Expressen där Wold menade att kön inte är någonting man ska få bestämma själv.

– Jag var den som uppmärksammade Sverige på förslaget om ny könstillhörighetslag och jag kritiserade det, därför ska jag tystas, säger Agnes Wold till TV4 Nyheterna när hon får en fråga om utmärkelsen.

Priset delades ut under onsdagseftermiddagen på Pridefestivalen i Stockholm men Agnes Wold var inte på plats för att ta emot det då hon istället var på sitt lantställe.

Tidigare år har bland annat Astrid Lindgrens Barnsjukhus, SVT:s Uppdrag Granskning och regeringen fått ta emot utmärkelsen.

Följ ämnen i artikeln