Starka reaktioner följer efter fångutväxling

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-08-01 21.18

Den ryska regimkritikern Julia Navalnaja. Arkivbild.

Reaktioner av lättnad och glädje kombinerades med missnöje över att dömda mördare släppts fria.

Den historiskt stora fångutväxlingen mellan Ryssland och flera västländer visar på problemen med så kallad gisslandiplomati, där ett land griper oskyldiga för att använda dem som förhandlingsbrickor.

Flera av de ryska fångar som släppts ur västeuropeiska fängelser har samtidigt dömts för våldsbrott, med uppenbara kopplingar till rysk underrättelsetjänst.

Tyskt besvär

Tyskland konstaterade krasst att det var problematiskt att släppa en i Tyskland dömd mördare, men att ansvaret mot tyskar och andra som orättfärdigt sitter i ryska fängelser varit avgörande.

Talespersonen för den tyska regeringen, Steffen Hebestreit, sade att det inte varit ”något lätt beslut”, och han uppmanade samtidigt Moskva och Minsk ”att släppa samtliga politiska fångar som fängslats orättfärdigt.”

Julia Navalnaja, änka efter den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, uttryckte ”glädje” över att politiska fångar i Ryssland nått frihet.

”Varje släppt politisk fånge är en enorm politisk seger, och är en anledning att fira”, skrev Navalnaja på sociala medier. Hon har fortsatt den kamp som hennes make ledde mot president Vladimir Putin och makten i Kreml.

Navalnyj dog i ryskt fångenskap, och Julia Navanaja konstaterade att de som nu utväxlats ”har räddats från Putins regim”.

I samband med fångutväxlingen av 26 fångar ringde USA:s vicepresent Kamala Harris till Julia Navalnaja för att uttrycka sin uppskattning för hennes och hennes döde makes insatser.

FN kräver mer

FN:s människorättskommissarie Volker Türk sade sig vara lättad över att aktivister för mänskliga rättigheter och journalister släppts av Ryssland i fångutväxlingen, den största mellan Ryssland och västländer sedan kalla krigets tid.

Men Türk sade samtidigt att ”alla journalister och försvarare av mänskliga rättigheter som fängslas bara för att de gör sitt jobb måste friges”.

Dmitrij Medvedev, Rysslands före detta president och numera biträdande chef för ryska säkerhetsrådet, kommenterade fångutväxlingen från ett annorlunda perspektiv:

”Jag skulle förstås vilja att förrädarna skulle ruttna i grottor eller dö i fängelse. Men det är bättre att få våra egna fria, de som verkat för Faderslandet, för oss alla”.