Fem punkter om upptrappningen i Mellanösternkonflikten

Uppdaterad 12.40 | Publicerad 10.48

Hizbollah-toppen Fouad Shukar och Hamas-ledaren Ismail Haniya dödades inom loppet av ett dygn.

Här är fem punkter om upptrappningen i Mellanöstern – och varför experter varnar för att storkrig kan bryta ut i regionen.

Följ ämnen
Iran

1. Attacken mot Golanhöjderna

Lördagen den 27 juli genomföres en raketattack från Libanon mot de Israel-kontrollerade Golanhöjderna.

Minst tolv människor dödades och ett tiotal skadades när raketen slog ner vid en fotbollsplan i Majdal Shams.

Israel pekade ut Iran-stödda Hizbollah som ansvariga. De har nekat till inblandning men sagt att de genomfört andra attacker mot landet.

2. Israels svar

Israel svarade direkt med luftangrepp mot Libanon, tisdagen den 30 juli exploderade det vid Hizbollahs fäste i Beirut.

Den israeliska armén har sagt att det var en hämnd efter attackerna mot Golanhöjderna. Måltavlan var Hizbollah-toppen Fouad Shukar, som dog i attacken.

Fouad Shukar.

3. Hamas-ledaren dödas

Några timmar senare, under natten till onsdag, dödades också Hamas-ledaren Ismail Haniya i samband med ett besök i Irans huvudstad Teheran. Det skedde genom en robotattack mot Haniyas sovrum.

Haniya var bosatt i Qatar, varifrån han styrde den terrorstämplade gruppen. Enligt uppgifter från Iran dödades han i en robotattack och många pekar på att Israel ligger bakom angreppet. De har ännu inte sagt sig ligga bakom attacken.

Ismail Haniya.

4 Irans reaktion

Efter de spektakulära attackerna mot Hizbollah och Hamas har omvärldens reaktioner varit kraftiga.

Främst från Iran där landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, sa att det "det är Irans plikt att hämnas Haniya”.

New York Times rapporterar också att Khamenei beordrat en hämndattack direkt mot Israel. Ordern ska ha getts på ett extrainsatt möte med landets högsta nationella säkerhetsråd, enligt källor till tidningen.

 Ali Khamenei.

5. Risk för storkrig

Risken för ett regionalt storkrig i Mellanöstern är just nu stor, enligt flera experter. Bland annat skulle fler länder i regionen dras in i konflikten och Qatar, som medlat om vapenvila i Gazakriget, kallar attacken för en ”farlig eskalering”.

I en intervju med TT varnar Alexander Atarodi, tidigare forskare på FOI, att varje gång något händer i konflikten ”så kommer vi närmare ett gigantiskt vulkaniskt utbrott”. De senaste dagarnas attacker är ”ett gigantiskt steg mot ett storkrig”, enligt Atarodi.

Samtidigt förbereder sig den israeliska armén för attacker från tre håll, enligt lokala medier. En vedergällning kan komma från antingen Hizbollah, Hamas eller direkt från Iran.