De gör motstånd mot Pride: ”Ska vara obekvämt”

Uppdaterad 08.26 | Publicerad 07.12

De tröttnade på hur kommersiellt och urvattnat Stockholm Pride blivit – nu anordnar de ett eget.

Reclaim Pride vill både fira queerhet och föra en politisk kamp.

– Pride ska säga ifrån makten och inte gulla med den som Stockholm Pride gör, säger Samuel Girma från Reclaim Pride.

Prideveckan i Stockholm är i full gång och runt om i staden arrangeras evenemang och fester av företag och organisationer. På lördagen når prideveckan sin kulmen: Prideparaden.

Vill närmare kärnan

Trots att paraden lockar tiotusentals deltagare och åskådare känner inte alla att ”vanliga” Pride är en plats för dem. Därför har gruppen Reclaim Pride under veckan anordnat ett eget evenemang i Hägerstensåsen i Stockholm. Deras syfte är att skapa ett sammanhang som de anser ligger närmare Prides kärna: Den politiska kampen. Men Samuel Girma – som är en av arrangörerna bakom – vill inte kalla evenemanget för ett ”alternativt” Pride.

– Vi känner inte riktigt att det är ett alternativ, det är snarare ett återtagande av vad Pride är och har varit för oss, säger han.

Med Reclaim Pride vill Samuel Girma både fira queerhet och föra en politisk kamp.

”Pride ska vara obekvämt”

Han menar att paraden blivit allt mer kommersiell och kommit bort från det som Pride ursprungligen var.

– Pride är fortfarande politiskt för väldigt många hbtq-personer. Det är fortfarande i sin grund ett motstånd.

Pride har sina rötter i Stonewallupproret i New York 1969. Sedan dess har rörelsen utvecklats och spridits världen över. I och med detta har kritiken ökat mot urvattningen av den första prideparadens kärna.

Kritiken har ökat mot urvattningen av den första prideparadens kärna.

Tappat fokus på målgruppen

I paraden går både företag och riksdagspartier, däribland Kristdemokraterna som nyligen röstade nej till den nya translagen. Det menar Samuel Girma är ett exempel på hur Stockholm Pride tappat fokus på målgruppen. Han tycker att arrangören borde göra en markering mot partiet.

– Pride ska vara obekvämt, det ska säga ifrån makten och inte gulla med den, som Stockholm Pride gör.

– Det känns som att de saknar förankring i vårt community.

Reclaim Pride vill lyfta politiska frågor.

Palestinafrågan splittrar

Samuel Girma är organiserad i Queers against fascism, som även de är delaktiga i Reclaim Pride. Inför Stockholm Pride uppstod en konflikt mellan paradblocket Queers against fascism och Stockholm Prides arrangörer. Queers against fascism ville byta namn på sitt parad-ekipage till Queers for Palestine, något arrangörerna ansåg inte hade en stark nog koppling till hbtq-frågan.

I frågan om huruvida politik hör hemma i hbtq-sammanhang skiljer sig Stockholm Pride och Reclaim Pride åt radikalt, men gruppen ska ändå gå med i paraden.

– Om vi ska delta så tar vi med oss viktiga frågor som Pride inte vågar lyfta.

Stockholm Prides svar: Har ingen konflikt

Under förra årets prideparad lyfte gruppen situationen för hbtq-personers i Turkiet och västra Kurdistan som lever i förtryck på grund av Turkiets hbtq-fientliga regim. Samuel menar att det då blev tydligt hur viktig deras närvaro var under paraden.

Trots att det varit stressigt att anordna evenemangen så har Samuel sett hur deras pridevecka har påverkat både besökarna och arrangörerna själva.

– Det känns obeskrivligt vackert. För mig är detta att bli sedd av mitt community och att vara en del av gemenskapen är fantastiskt. I det finns nån slags frihet och frigörelse.

Aftonbladet har sökt representanter för Stockholm Pride som inte vill kommentera men hänvisar till tidigare uttalande om konflikten med Queers against Fascism.

– Vi har från vårt håll ingen konflikt, och har heller ej haft, med gruppen ifråga. Deras deltagande i årets Pride Parade har inte varit ifrågasatt, skriver organisationen i pressmeddelandet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln