Två partiledare skippar dagens Pride-parad

Uppdaterad 07.47 | Publicerad 07.15

Ulf Kristersson i paraden 2023.

I dag är det dags för Stockholms Pride-parad.

Från Norr Mälarstrand till Östermalms IP väntas tusentals människor ansluta sig till paraden.

Aftonbladet har frågat vilka av partiledarna som ska gå.

Förra året tågade 50 000 personer genom Stockholm. Däribland fanns – förutom helt vanligt folk – kändisar, aktivister och företrädare för olika företag och myndigheter. Även politiker och partiledare anslöt sig till tåget, alla förutom Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD). Så verkar det bli även i år.

Aftonbladet har frågat partiledarna om de ska gå och varför de väljer att göra så eller inte.

Ulf Kristersson (M)

Ulf Kristersson kommer att delta i paraden.

”Jag brukar försöka gå paraden varje år. Det är en både glad och allvarlig sak att markera mitt stöd för allas självklara rätt att vara den man är och älska den man vill. Jag står upp för friheten.”

Ebba Busch (KD)

Ebba Busch kommer inte att vara med i år. Hennes presschef Mia Widell svarar åt partiledaren:

”Ebba Busch går gärna i Pride, men inte varje år i Stockholm Pride. I år har hon inte haft möjlighet. Efter ett par arbetsintensiva veckor planerar hon aktiviteter med sin familj.”

Ebba Busch är en av två partiledare som väljer att inte delta i paraden.

Johan Pehrson (L)

”Jag brukar gå i tåget och ska göra det i år igen. Det är en fantastisk möjlighet att få fira kärleken och allas rätt att leva ett liv i frihet oavsett vem man är. Jag ska bland annat träffa ukrainska organisationer som trots brinnande krig arbetar med att förbättra situationen för hbtqi-personer i Ukraina.”

Johan Pehrson.

Jimmie Åkesson (SD)

Mario Shevchenko från Sverigedemokraternas pressavdelning svarar åt Jimmie Åkesson.

"Pride har tydligt kommunicerat att vi inte är önskade och att vi inte möter deras principer. Därför kommer vi som politiskt parti avstå från att delta.”

Stockholm Pride har sedan 2014 ett årsmötebeslut på att Sverigedemokraterna inte är välkomna på paraden.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna deltar inte i paraden.

Muharrem Demirok (C)

”Självklart ska jag gå i pridetåget på lördag! Tillsammans med fantastiska centerpartister kommer vi gå för att manifestera för mänskliga rättigheter, som vi i Sverige många gånger tar för givet. Vi får aldrig glömma att avgörande HBTQI-reformer vuxit fram ur demonstrationer som Pride, där vi står upp för rätten att vara den man är, och älska vem man vill.”

Muharrem Demirok.

Magdalena Andersson (S)

”Jag går i paraden för att jag står upp för rätten att du i Sverige ska få älska vem du vill och få vara den du är. Det finns krafter som vill radera framsteg som gjorts för att folk ska kunna få leva sina egna liv. De krafterna får aldrig vinna. Jag går tillsammans med andra socialdemokrater och ser fram emot en festlig och viktig dag.”

Magdalena Andersson.

Amanda Lind och Daniel Helldén (MP)

Amanda Lind svarar för båda språkrören.

”Ja, både Daniel och jag ska delta. Pride är fest, men också kamp och vi deltar i paraden med löfte om att kämpa ännu hårdare för att försvara och stärka hbtqi-personers rättigheter.”

Daniel Helldén.

Nooshi Dadgostar (V)

”Jag går i Prideparaden därför att den behövs. Så länge som hbtqi-personer utsätts för hat och diskriminering måste alla vi andra visa vår solidaritet och vårt stöd. Pride kombinerar det djupt allvarliga med fest och glädje. Politik blir inte bättre än så!”

Nooshi Dadgostar.