Så ska Magdalena Andersson ta över regeringsmakten

Uppdaterad 2024-06-28 11.34 | Publicerad 2024-06-27 20.15

I det dolda börjar nu ett rödgrönt lag formas som ska stå redo att ta över regeringsmakten efter valet 2026.

Men Centerns arbetsmarknadspolitik och Vänsterpartiets kaxighet målas av källor upp som två stora problem för S-ledaren Magdalena Andersson.

– Det finns starka interna strömmar hos oss, men också inom LO, mot ett samarbete med Centerpartiet, säger en S-källa.

Utåt säger de fyra rödgröna partierna att de arbetar med sin egen politik och att de går fram som självständiga partier inför nästa val.

Men bakom kulisserna pågår ett arbete med att bygga ett gemensamt alternativ till Tidöpartierna.

Än så länge syns bara små tecken av samarbetet i det offentliga. Ett sådant är ett gemensamt krav från de fyra i Israel-Palestinafrågan som presenterades tidigare i juni.

Under Almedalsveckan visade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin sitt stöd till Centern genom att inta en plats nära scenen under Muharrem Demiroks tal på tisdagen.

Magdalena Andersson i Almedalen.

Två problem för Magdalena Andersson

Samma markering gjorde S-toppen Lena Hallengren under MP-språkröret Daniel Helldéns och V-ledaren Nooshi Dadgostars respektive tal på torsdagen.

Tobias Baudin säger att S hittills har gått till val som enskilt parti, men att det inte är uteslutet att det ändras i framtiden. Där ett formaliserat valsamarbete finns på bordet.

– Det finns fördelar med att säga att vi går till val som socialdemokrater och att ju fler som röstar på oss, desto mer socialdemokratisk politik blir det. Men det finns såklart också nackdelar med det, att man öppnar upp för frågor kring hur överens vi egentligen är, säger han.

Källor i Socialdemokraterna lägger fram två stora problem för Magdalena Andersson när det kommer till att få ihop ett gemensamt lag.

Lena Hallengren besökte Nooshi Dadgostars tal.

Höga förväntningar på en annan politik

Det första handlar om att få delar av S att acceptera ett samarbete med Centerpartiet. Partierna ligger långt ifrån varandra i flera frågor, bland annat om arbetsmarknadspolitik.

Mardrömmen är ett nytt Januariavtal där C fick igenom frågor som privatisering av Arbetsförmedlingen, menar en S-källa.

– Vi behöver nu göra upp med det fullständiga haveriet som Arbetsförmedlingen har blivit. Det finns höga förväntningar på Magdalena Andersson att leverera en annan politik, utan de extrema centerförslagen som fick plats i förra regeringen, säger källan.

Det andra problemet handlar om hur S ska hantera Vänsterpartiet.

Nooshi Dadgostar har som mål att ingå i en S-ledd regering. En S-källa uppger att det finns en stor rädsla bland socialdemokrater att skrämma bort väljare om man så mycket som antyder att det kan bli verkligt efter nästa val.

En del S-källor är oroliga för att sitta i regering med Nooshi Dadgostars Vänsterparti.

Kommer komma upp saker

Vänsterpartiet ses också som en osäker samarbetspartner av flera skäl. V var med och fällde Stefan Löfven när de inte fick igenom kravet att slopa marknadshyror. Det beskrivs fortfarande som svårsmält för Socialdemokraterna.

– De tog ett par viktiga steg på sin kongress när de tvättade bort en del saker ur partiprogrammet. Men en sak är säker: har man dem i en regering så kommer det komma upp saker som ställer saker och ting på sin spets, och då måste man orka med det, säger en S-källa.

Tvättandet av partiprogrammet tolkas av både personer i V och S som en förberedelse för ett regeringssamarbete med S. Det har också gett upphov till intern kritik inom Vänsterpartiet.

Vissa har uppfattningen att Dadgostar för partiet högerut för att kunna ingå i Magdalena Anderssons regering.

En källa i S utesluter inte att det blir en S+V-regering men tillägger att det vore bättre att ha V som stödparti.

Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson i C.

C: Vi kommer ställa krav

På samma sätt som V har bäddat för ett framtida regeringssamarbete med S tolkas nu Centerpartiets prat om ”varmare liberalism” som ett liknande steg mot en koalitionsregering med S och C.

Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson i C gör dock klart att partiet inte kommer att vika sig i sina profilfrågor.

– Alla som förhandlat med oss vet att vi kommer ställa väldigt tydliga krav. Vi kommer pressa ut maximalt för att få igenom viktig politik, säger han.

Exempel på viktig politik är tillväxt, klimat, jobb och företagande.

– Vi kommer behöva ha stora reformer igen som gör det lättare att anställa och som sänker kostnaderna för företag, säger Ådahl.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna beskrivs av Aftonbladets källor som betydligt mer sammansvetsade.

Tidigare fanns en oro bland Socialdemokrater att nyvalda språkröret Daniel Helldén skulle vara för radikal för samarbete.

Den oron har enligt en S-källa visat sig vara obefogad.

– Det finns en bra kommunikation med honom. Det är också bra att MP nu har valt Amanda Lind, som har ingått i regering tidigare, säger källan.

MP-språkröret Daniel Helldén.

MP är frustrerade

MP vill se en rödgrön regering som innefattar samtliga fyra oppositionspartier.

Det sätter press på S-ledningen, som håller på beskedet om vilka partier som eventuellt kan ingå i en regering som de leder.

Språkröret Daniel Helldén säger att han utgår från att de fyra partierna kommer att samla sig mer och mer ju närmare 2026 vi kommer.

– Vi vet ju vad vi vill: ta över regeringsmakten och det behöver vi fyra partier göra gemensamt.

Inom MP finns dock en frustration över att S inte vill gå fram gemensamt i fler frågor redan nu.

– Vi har framfört det till S flera gånger men det finns en oro för att de ska få kritik för vad de andra partierna gör eller säger, säger en ledande miljöpartist.

– Vi tycker ju lika i väldigt många frågor, men de vill helt enkelt inte, fortsätter miljöpartisten.