Lundaforskaren följer Gaza från rymden: ”Enorm” förstörelse

Publicerad 2024-06-29 23.25

Lina Eklund analyserar förstörelsen i Gaza, med hjälp av bilder från rymden.

Forskaren Lina Eklund följer och analyserar förstörelsen i Gaza – med hjälp av bilder från rymden.

Sedan den 7 oktober har nästan 60 procent av alla byggnader i regionen förstörts i israeliska attacker, enligt forskargruppen DDMG.

– Det är på en helt ny nivå, säger hon.

Följ ämnen
Gaza

Vecka efter vecka analyserar Lina Eklund, forskare i naturgeografi och ekovetenskap vid Lunds universitet, nya satellitbilder tagna över Gazaremsan.

Det har nu gått över åtta månader sedan Israel inledde sina bombningar mot Gaza, som ett svar på Hamas attacker i Israel den 7 oktober 2023.

Hon beskriven förstörelsen som ”enorm”.

Fram till den 1 juni hade över 170 000 byggnader förstörts helt eller delvis i Gaza, 60 procent av det totala antalet. I norra Gaza handlar det om 70 procent av byggnaderna.

– Det är jättehöga siffror, säger Lina Eklund.

Vad är det för typ av byggnader som förstörs?

– Det är sjukhus, skolor och bostäder. Det är allt. Även tältläger har bombats, säger Lina Eklund.

”En helt ny nivå”

Det går att jämföra förstörelsen med tidigare upptrappningar i konflikten mellan Israel och radikala grupper i Gaza.

År 2014 förstördes över 14 000 byggnader helt eller delvis i Gaza. Under 2021 förstördes 1 700 byggnader på elva dagar i bombningar.

– Nu är det på en helt ny nivå, säger Lina Eklund.

Ett år efter kriget 2021 uppgav myndigheter i Gaza att endast 200 av de förstörda byggnaderna hade återuppbyggts, enligt forskaren.

– Med den hastigheten skulle det ta 850 år att bygga upp de byggnaderna som förstörts nu. Det är helt sjukt.

Bild 1: Satellitbild tagen av Sentinel-2-satelliterna i EU:s satellitprogram i slutet av juni 2023 över området mellan flyktinglägrena Al-Shati och Jabalia, norr om Gaza stad.

Ville ge objektiv bild

I november förra året gick Lina Eklund med i den internationella forskargruppen Decentralized damage mapping group (DDMG). Hon följer nu satellitbilderna över Gazaremsan vid sidan av sitt vanliga arbete.

– Initialt handlade det om att få ut information och stötta media.

Forskarna kan med bilderna och sina analyser ge en mer objektiv bild av vad som sker, enligt Lina Eklund.

– Vi kan inte visa allt som går att visa om man är på plats. Men det vi kan ge stöd, eller gå emot, de rapporter som kommer inifrån Gaza eller från Israel.

Föroreningar i vatten och mark

Förutom byggnader förstörs, enligt Lina Eklund, också miljön i Gaza och bombningarna skapar vatten- och markföroreningar.

– Det kommer att bli ett problem långt in i framtiden.

Lina Eklund har särskilt tittat på åkermark och vatteninfrastruktur i sitt arbete.

– Det jag har kunnat se är att stora militärvägar har dykt upp på jordbruksmark. Sen ser vi att jordbruksmarken inte verkar vara aktivt brukad längre.

– Gaza har också haft mycket växthus, som bombats och förstörts.

Gaza är och var inte självförsörjande vad gäller mat. Israel har i många år kontrollerat all in- och utförsel av människor och varor i området. Just nu fungerar inte importen och införseln av humanitär hjälp är mycket begränsad.

– Tillsammans med att jordbruket är förstört är det klart att det förvärrar situationen, säger Lina Eklund.

Enligt en ny FN-stödd rapport från IPC (Integrated Food Security Phase Classification) lider nästan en halv miljon människor i Gaza av katastrofal hungersnöd. FN har flera gånger varnat för svält.

 Bild 2: Bild över samma område tagen i slutet av juni i år

Kan användas i domstol

Satellitbilderna och DDMG:s analyser kan också komma att användas i rättegångar om krigsbrott i Internationella domstolen i Haag. Den typen av material har använts som bevis i tidigare fall.

– Jag hoppas att båda bilder och analyser kan hjälpa till att ställa ansvariga till svars, säger Lina Eklund och fortsätter:

– Vi kan se att mängden byggnader och jordbruksmark som har skadats det går emot internationell lag. Man får inte förstöra matförsörjningen för civila, eller sjukhus. Och här ser vi att det har skett i stor utsträckning.

När man talar om förstörelsen av byggnader och infrastruktur i Gaza är det viktigt att förstå att det också handlar om människoliv som förstörs, understryker Lina Eklund.

– Det är så många människor som har dött och barn och vuxna som har fått men för livet, säger hon.

Lina Eklund

Följ ämnen i artikeln