Hundratals svenskar evakueras efter brand på Kos: Ren kalabalik

Publicerad 2024-07-01 21.05

Våldsamma bränder härjar på den grekiska ön Kos.

Nu evakueras hundratals svenska turister från Kardamena-området.

– De kommer att flyttas till en säker plats, säger Tui:s kommunikationschef Adam Györki.

Under måndagen bröt ett flertal skogsbränder ut på den grekiska ön Kos.

Resebolaget Tui har nu börjat flytta svenskar som befinner sig i det drabbade Kardamena-området.

– Vi flyttar ett 50-tal gäster från hotell i området till en säker plats. De kommer att köras ut till olika konferenscenter och hotell där man får bo över natten, säger kommunikationschefen Adam Györki.

Martin, 22, ska evakueras

Enligt Györki pågår evakueringen just nu.

– Vi har haft bussar redo för att det såg ut som att det kunde bli aktuellt. Vi har också informerat våra kunder under dagen om att det kan komma att hända. Vi flyttar dem för att vara säkra så inget händer under natten och så att polis och räddningstjänst kan få arbeta ostört.

Martin Holmgren, 22, från Lidköping ska evakueras tillsammans med sin familj.

– Vi sitter utanför hotellet och väntar på bussar som ska ta oss här ifrån. Det är helt galet mycket rök här, säger han.

Bröderna Holmgren evakueras från sitt hotell.

Familjen kom till Kardamena-området på Kos förra torsdagen.

– Vi märkte av branden under förmiddagen. Men sedan har röken kommit närmare och närmare. Under dagen har vi sett flygplan och helikoptrar som kastat vatten en bit från vårt område, säger Martin Holmgren.

Enligt ett sms från Tui ska familjen flyttas till en fotbollsplan i en närliggande by.

”Detta har meddelats av räddningstjänsten i Kos. Vi kommer sedan att transportera dig till ett av våra andra hotells konferensrum för att göra det mer bekvämt för dig”, skriver flygbolaget.

”Ren kalabalik”

Jörgen Frisfors, 60, från Göteborg befinner sig på semester på Kos. Han åt mat tillsammans med sin familj i hotellresturangen när de blev uppmanade att evakuera.

– Hotellpersonalen kom fram till oss och bad oss att lämna maten och evakuera, säger han.

Nu befinner han sig i en skola i närheten av flygplatsen på ön.

– Det har varit ren kalabalik.

Emma som befinner sig på Kos med sin pojkvän fick vid 22-tiden besked om att de ska evakueras från sitt hotell.

– Vi står här ute nu och det är kaos när folk ska tränga sig, men det finns inte plats till alla så man får vänta, säger hon.

Någon information från resebolaget Ving har man inte fått, säger hon.

– Det är lite dåligt.

Även Apollo evakuerar flera hotell.

– Fyra av våra hotell kommer att evakueras, vilket innebär att 50 resenärer kommer att flyttas på uppmaning av myndigheterna på ön, säger Martina Krantz, pressansvarig vid Apollo.

Hon säger att berörda resenärer kommer att kontaktas och att resebyrån letar ”för fullt” efter alternativa hotell till resenärerna.

– Det hela har gått fort, väldigt fort. Vi har haft svårt att få exakt information om var alla våra resenärer är. Det vi vet är att de alla är på väg att sättas i säkerhet. Men vi skickar ut sms och håller alla uppdaterade om läget.

Ving har resenärer på Kos, men inte i områden som berörs av branden.

– Våra hotell ligger inte i området som evakueras. Men vi har kontakt med de 23 resenärer som vi har i ett närliggande område. Mina kollegor tittar just nu på att erbjuda andra hotell till de resenärer som känner sig oroliga, säger Charlotte Hallencreutz vid Ving.

Vid 22-tiden uppger dock Ving att två av resebolagets hotell evakueras, vilket innebär 5 resenärer.

– Vi fick beskedet alldeles nyss. Vi vet inte exakt hur många som berörs, men vi har kontakt med alla våra resenärer på plats, säger Charlotte Hallencreutz.

Borgmästaren: Kritiskt

I ett uttalande på Facebook beskriver borgmästaren Theodosis Nikitaras situationen som svår.

Situationen på ön är kritiskt. Alla styrkor arbetar. Jag har utfärdat en evakueringsorder för staden Kardamena. Det finns ett stort behov av mat och vatten både för våra medborgare som kämpar och för de som har evakuerat sina hem och hotell.

Följ ämnen i artikeln