Fågelinfluensavaccin till finländare inom kort

TT

Publicerad 2024-06-29 22.16

Om man till exempel arbetar på en pälsfarm i Finland kan man inom kort välja att vaccinera sig mot fågelinfluensa. Arkivbild.

I veckan börjar Finland vaccinera personer i riskgrupp mot fågelinfluensa, rapporterar finländska medier.
Det blir landet först med i världen, enligt Reuters.

Det var tidigare i juni som EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser tecknade avtal med brittiska CSL Seqirus om att köpa in 665 000 doser av vaccin mot den variant av fågelinfluensan, H5N1, som under den senaste tiden börjat spridas mellan allt fler olika däggdjur, liksom både vild- och tamfåglar.

Och enligt EU blir Finland först med att börja distribuera vaccinet.

Vaccinet är gratis för vuxna som i sitt arbete löper en större risk att insjukna i viruset – till exempel arbete vid pälsfarmer eller hantering av fåglar.

En orsak till att man i Finland är ivrig att komma i gång med vaccineringen är landets många pälsfarmer – där det finns en risk att djuren kommer i kontakt med vilda djur, enligt den finländska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Vaccin till 10 000 människor har köpts in med syfte att förhindra insjuknande och även begränsa riskerna för att viruset muteras och sprids mellan människor.

Hittills har man dock inte konstaterat några fall av fågelinfluensa bland människor i Finland och viruset konstateras överhuvudtaget väldigt sällan hos människor.

Sverige har valt att inte ingå i EU:s gemensamma upphandling.

De blir först i världen att börja vaccinera.